Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Limburg Open sterk bezet

In het Pinksterweekend, van 25 tot en met 28 mei, zal in Maastricht het 1e ENCI Limburg Open worden georganiseerd. Met 200 deelnemers, onder wie vijf grootmeesters en acht meesters is dit het sterkste toernooi dat ooit in Limburg is georganiseerd.

Het toernooi komt voort uit het Limburgs kampioenschap. Toen de belangstelling voor dat toernooi sterk achteruitliep werd besloten het roer drastisch om te gooien. Er werden sponsoren gezocht en het toernooi werd van een gesloten toernooi een open wedstrijd. Dat bleek een gouden greep. De 200 beschikbare plaatsen waren ruim voor de start van het toernooi vergeven en het prijzengeld van EUR 5500 lokte heel wat professionals.

Een van de nieuwe dingen aan het ENCI Limburg Open is dat er een webcam in de speelzaal komt te hangen, zodat het hele toernooien gevolgd kan worden. Er komt ook een live-verbinding met de commentaarzaal. U kunt dus vanuit huis op de voorste rij zitten.

Het toernooi telt zeven ronden Zwitsers. In tegenstelling tot veel weekendtoernooien worden er slechts twee partijen per dag gespeeld. Er wordt gespeeld in het Trefcentrum Wittevrouwenveld, Edisonstraat 4 in Maastricht. Deze zaal ligt een paar honderd meter van het centraal station. De locatie is uitstekend bereikbaar per auto en met het openbaar vervoer. Bovendien is er ruim voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig in de omgeving van het Trefcentrum.

Uitvoerige informatie over het toernooi is te vinden op de website www.limburgopen.nl.

---

Congres over Sport: betekenis en beleving

Op 3 en 4 juli 2007 organiseert het W.J.H. Mulier Instituut ter gelegenheid van zijn eerste lustrum het congres Sport: betekenis & beleving. Het congres, dat plaatsvindt in het gebouw van de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht, biedt sportonderzoekers een podium voor presentatie en uitwisseling van recent verworven kennis en inzichten die wetenschappelijk interessant en beleidsmatig relevant zijn. Tijdens het congres staan de sport als maatschappelijk fenomeen centraal en zal vanuit een breed spectrum van gammawetenschappen worden benaderd: sociologie, psychologie, filosofie, economie, culturele antropologie, vrijetijdswetenschap, bestuurskunde en historische wetenschap.

Het congresprogramma is zeer gevarieerd van samenstelling. Kennis en inzichten worden in verschillende zalen, en mogelijk ook op buitenlocaties, tijdens enkele tientallen sessies in uiteenlopende vormen aangeboden. Van debatten en expertmeetings tot vormen waarin film en toneel worden gebruikt om het onderzoek te presenteren.

De tweede middag van het congres heeft een plenair karakter en staat geheel in het teken van de viering van het eerste lustrum van het Mulier Instituut! Dan staat niet zozeer de maatschappelijke betekenis of de instrumentele waarde, maar de intrinsieke kracht en de beleving van de sport in het middelpunt van de belangstelling. Rond het thema Sport & Spanning wordt een speciaal seminar georganiseerd. Onder andere Eric Dunning, één van de pioniers uit de sportsociologie en één van de auteurs van Quest for Excitement, is uitgenodigd voor een gastlezing en een paneldiscussie met Nederlandse wetenschappers en topsporters. Tevens wordt tijdens het seminar de Nederlandse vertaling van Quest for Excitement gepresenteerd.

Doelgroep
Het congres richt zich op iedereen die, al dan niet professioneel werkzaam in de sfeer van sportpraktijk, -beleid, -onderzoek en
-onderwijs, geïnteresseerd is in onderzoeksbevindingen op het terrein van de sport: wetenschappers, onderzoekers, beleidsmakers, bestuurders, managers, docenten en studenten.

Datum en locatie
Dinsdag 3 juli 2007: Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht.

Woensdag 4 juli 2007: USBO (ochtend) en aula Academiegebouw Universiteit Utrecht (middag)

Deelnamekosten
De kosten voor deelname bedragen EUR 75,- per dag of EUR 125,- voor twee dagen. Hierbij zijn inbegrepen, koffie, thee, lunch en borrel. Voor studenten is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar waarvoor een gereduceerd tarief geldt (50%).

Contactinformatie
Voor meer informatie is een vooraankondiging beschikbaar. Op korte termijn is er tevens een congresbrochure beschikbaar. Deze is aan te vragen bij de Academie voor Sport, Beleid & Management, Thera van Bockel, telefoonnummer 030 - 602 80 95, email: academiesbm@arko.nl. Alle informatie is ook te vinden op www.sport.nl/vereniging/bestuur en www.mulierinstituut.nl/congres.

---