Ingezonden persbericht


Persconferentie provincie Antwerpen 'Bestrijding watergebonden plantenexoten'

Persuitnodiging provincie Antwerpen:
--------------------------------
Invasie van exotische waterplanten zorgt voor duurder en moeilijker onderhoud van waterlopen Provincie Antwerpen verhoogt inspanningen m.b.t. bestrijding watergebonden plantenexoten voor 25 mei - 13.30 uur - Mol
----------------------------

Op 205 locaties in de provincie Antwerpen woekeren reeds exotische waterplanten. De grote waternavel, waterteunisbloem en parelvederkruid zijn planten die hier van nature niet voorkomen, maar gezien ze zich vlot verspreiden en zeer snel groeien, zorgen ze zowel voor ecologische als economische schade. Ze vormen een bedreiging voor de natuurlijke vegetatie in onze streek en maken het onderhoud van waterlopen duurder en moeilijker. Daarom verhoogt het provinciebestuur haar inspanningen voor de bestrijding van deze nieuwe invasieve waterplanten.

Graag nodigen wij u uit op de persconferentie 'Bestrijding watergebonden plantenexoten" op vrijdag 25 mei om 13.30 uur in het ecocentrum De Goren in Mol. Gedeputeerde Jos Geuens bevoegd voor leefmilieu en waterlopen zal deze persconferentie voorzitten.


- Programma:

13.30 uur Toelichting "Bestrijding watergebonden plantenexoten"


- soorten watergebonden plantenexoten

- verspreiding watergebonden plantenexoten - locaties en gemeenten
- gevaren watergebonden plantenexoten

- bestrijdingsmogelijkheden watergebonden plantenexoten
- bestrijdingsinitiatieven provincie Antwerpen

14.00 uur Bezoek gracht en waterloop met plantenexoten en demonstratie manuele bestrijding

We bezoeken een privé-gracht op de grens Mol-Balen die uitmondt in de Oude Neet. Deze gracht staat momenteel vol met waternavel. Een aantal arbeiders die in het kader van een tewerkstellingsproject WEP-plus werken voor de Strategische Projectenorganisatie Kempen zullen een demonstratie geven van een goede manuele bestrijding van deze planten.


- Locatie:
Zilvermeer, Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, 2400 Mol

----------------------------
Voor meer informatie over de persconferentie kan u terecht bij Hilde Verhelst, persattaché provincie Antwerpen, hilde.verhelst@admin.provant.be, tel. 03 240 51 49, 0477 590 472.