Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 125

datum: 23 mei 2007

Burgemeester onthult kunstwerk Thijs Trompert

Op vrijdagmiddag 25 mei 2007 onthult burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper een kunstwerk van beeldend kunstenaar Thijs Trompert. Dit kunstwerk is een beeldbank die staat aan de Grote Koppel ter hoogte van het toekomstig Eemplein aan de andere kant van het water.

Thijs Trompert laat zich voor zijn beelden inspireren door natuur (met name insecten) en techniek (machines) en de overeenkomsten tussen die schijnbare uitersten. Hij werkt met staal en hout en zijn beelden hebben een organische, natuurlijke uitstraling. Zijn materiaalgebruik past bij de huidige inrichting van de Eemhaven en roept ook herinneringen op aan het industriële verleden van de haven. Het ontwerp houdt het midden tussen een larf/cocon en een chaise longue. Het beeld vlijt zich over de keermuur en biedt plek aan twee mensen. De sprieten en de verticale compositie van het beeld functioneren als een baken dat de ingang van de tunnel, de Koppelpoort en Amersfoort markeert.

De beeldbank is ondermeer gefinancierd vanuit het budget Culturele Uitingen Openbare Ruimte en met een bijdrage van Amersfoort Prominent. Daarnaast heeft de vorige gemeentesecretaris, de heer De Kleijn, bij zijn afscheid de genodigden verzocht om een bijdrage te leveren. Dit initiatief vormt de opmaat voor een tweede serie Beelden van Banken. Het project Beelden van Banken is een project van Gerda Brethouwer en Patricia Deiters dat onder auspiciën van De Zonnehof is georganiseerd. Aan kunstenaars en vormgevers is toen gevraagd zitbanken te ontwerpen voor de openbare ruimten van de stad. De uitvoering van de ontwerpen is geheel of gedeeltelijk gefinancierd door bedrijven.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), 033 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.

Programma op 25 mei:
16.00 uur: ontvangst in het Kunstatelier aan de Kleine Koppel 31 16.30 uur: naar de beeldbank aan de Grote Koppel
toespraak burgemeester Van Vliet-Kuiper
onthulling kunstwerk
17.00 uur borrel in het Kunstatelier

De pers is hierbij van harte welkom.


---- --