Gemeente Rotterdam

Nr. 096
23 mei 2007

Opera in de tuin bij Wethouder Orhan Kaya

De tweede editie van Operadagen Rotterdam gaat van start op 25 mei aanstaande. Er worden niet alleen concerten gegeven op diverse podia, maar ook bij mensen thuis. Wethouder Orhan Kaya van participatie en cultuur is de eerste die een dergelijk huiskamerconcert aangeboden krijgt. Hij heeft ervoor gekozen om voor het concert de ambassadeurs laaggeletterdheid uit te nodigen. Het optreden vindt plaats op vrijdagavond 25 mei aanstaande in de tuin van zijn huis en wordt verzorgd door zangeres Ruth Codina Palacio.

Opera aan huis
Operadagen Rotterdam is te zien in de hele stad. Niet alleen in de theaters, maar ook op straat tussen het winkelend publiek. De locatievoorstelling Stad van Verlangen speelt zich af op verschillende industriële locaties in Rotterdam-Zuid en er zijn zelfs huiskamerconcerten. Rotterdammers konden zich vanaf april opgegeven voor een gratis operarecital aan huis. Enige voorwaarde was een goed gestemde piano. De concertzaaldirecteuren voor één avond nodigen zelf vrienden en familie uit om te genieten van een intiem concert.

Laaggeletterden
Wethouder Kaya nodigt de ambassadeurs laaggeletterdheid uit voor het operaconcert aan huis om blijk te geven van zijn waardering voor hen. Van de 97.000 Rotterdammers met een taalachterstand is eenderde autochtoon. De schaamte onder deze groep mensen is groot. Er rust een behoorlijk taboe op niet of slecht kunnen lezen en schrijven. De ambassadeurs zijn mensen die tot voor kort laaggeletterd waren, maar toch de moedige stap richting een cursus hebben gezet. Zij doen nu belangeloos hun verhaal in de media en op voorlichtingsbijeenkomsten om anderen te motiveren ook hun taalprobleem aan te pakken.

Operadagen Rotterdam
Operadagen Rotterdam is een initiatief van Opera Rotterdam, een samenwerkingsverband van Concert- en congresgebouw de Doelen, Onafhankelijk Toneel/Opera O.T., Jeugdtheater Hofplein, Luxor Theater Rotterdam, Rotterdam Festivals, de Rotterdamse Schouwburg, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Lantaren/Venster. Deze theaters en gezelschappen benadrukken daarmee hun brede, diverse en hoogwaardige opera aanbod in de stad. Wie meer informatie wil kan terecht op www.operarotterdam.nl.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam