Defensie richt nieuwe CIMIC eenheid op

De Koninklijke Landmacht richt vrijdag 25 mei een nieuwe CIMIC eenheid op. Deze eenheid legt zich toe op civiel militaire samenwerking (CIMIC) en wederopbouwactiviteiten. Plaatsvervangend commandant landstrijdkrachten, generaal-majoor Lex Oostendorp, stelt de nieuwe eenheid onder bevel bij de Gevechtssteunbrigade. Tijdens een militaire ceremonie op Soesterberg heet hij de CIMIC eenheid welkom.

De nieuwe CIMIC eenheid staat onder leiding van luitenant-kolonel Ben de Groot. De kern van de eenheid is samengesteld uit militairen van de diverse krijgsmachtdelen. Daarnaast beschikt zij over een netwerk van circa vijfhonderd reserveofficieren zoals planologen, bestuurskundigen, juristen, onderwijsdeskundigen, accountants, bankiers en consultants. Van dit netwerk kan gebruik worden gemaakt wanneer er bepaalde expertises in het uitzendgebied zijn gewenst.

Ter gelegenheid van de oprichting van de CIMIC-eenheid is een symposium waarbij een aantal deskundigen uit de praktijk vertelt over recente praktijkervaringen op dit gebied. Luitenant-kolonel Gerard Koot verhaalt over zijn commandantschap als commandant van het provincial reconstruction team (PRT) in Uruzgan, luitenant ter zee Han Polet over zijn ervaring met het lokale bestuur in Congo en reserve majoor Martijn van der Woude over het VNO-NCW initiatief IDEA. De dagvoorzitter is reserve kolonel Dick Scherjon.

Noot voor redacties (