Persbericht

Nederlands Architectuurinstituut (NAi)

Rotterdam, 23 mei 2007

Tentoonstelling NAi: A Better World - Another Power

Tentoonstelling in het kader van de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam van 25 mei t/m 21 oktober 2007

Is een betere wereld mogelijk? Steeds meer kunstenaars en architecten geven in hun werk blijk van een hernieuwde maatschappelijke belangstelling en zoeken naar alternatieven om de problemen van onze steden aan te pakken. Architectuur gaat voor deze activisten verder dan alleen het ontwerpen van gebouwen. Zij gaan uit van het dagelijkse leven, organiseren samenhang. In plaats van vorm ontwerpen ze mogelijkheden. Ze scheppen ruimte voor een grotere betrokkenheid van de burger. Als onderdeel van het programma van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, dit jaar gewijd aan het thema Power
- Producing the Contemporary City, presenteert het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) een tentoonstelling met het werk van vier ontwerpbureaus die een verfrissende kijk hebben op de stedenbouw en de kansen voor burgers om daarin te participeren.

In de tentoonstelling 'A Better World - Another Power' is het werk te zien van Santiago Cirugeda uit Sevilla, Center for Urban Pedagogy (CUP) uit New York City, Foundation for Achieving Seamless Territory (FAST) uit Amsterdam, en Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori uit Rotterdam. Zij werken allen actief aan een bottom-up benadering in de architectuur en stedenbouw. Ze gaan op zoek naar de meningen van mensen, onderzoeken hun problemen en ontwikkelen instrumenten die mensen stimuleren tot kritisch en actief nadenken over de gebouwde omgeving: de eerste stap naar het creëren van een betere wereld.

Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori
Elk bureau richt een eigen deel in van Zaal 3. Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori stimuleren sociale verandering door collectieve ontwerppraktijken. Ze moedigen een kritische houding ten opzichte van onze gebouwde omgeving sterk aan. Zij presenteren vijf projecten over stedelijke transformatie in een pop-up boek van twee meter hoog. Het is een speels en interactief ontwerp waarbij de bezoeker bijvoorbeeld ramen kan openen om het interieur te ontdekken of ergens aan kan trekken om het scenario te veranderen.

FAST
FAST streeft naar een wereld zonder scheidslijnen waarin nationale territoria niet worden opgedeeld in verspreid liggende etnische en sociaal-economische enclaves, waar architecten en planologen hun professionele kennis niet misbruiken voor schendingen van de mensenrechten en waar overheden architectonische en planologische instrumenten niet hanteren voor het voeren van een segregatiebeleid. FAST presenteert vier projecten. Een tijdlijn illustreert de evolutie van de geschiedenis van een illegale Palestijnse stad. FAST bemiddelt op internationaal niveau in gevallen van machtsmisbruik op het gebied van stedenbouw.

Santiago Cirugeda
Santiago Cirugeda's missie is om te werken vanuit het gezichtspunt van de bewoner. Elk project op het gebied van woningbouw en openbare ruimte wordt ontwikkeld vanuit de behoeften van zijn gebruikers en wordt gebouwd door de gebruikers zelf. Zij volgen hierbij de bouwinstructies die aangeleverd worden door de architect. Santiago Cirugeda presenteert een installatie over zijn 'guerilla-housing' technieken en een aantal projecten over collectiviteit. De bezoekers kunnen de materialen aanraken en krijgen instructies om zijn revolutionaire projecten te herbouwen.

CUP
CUP exposeert vijf projecten in een unieke kijkdoos. Hun educatieve projecten, campagnes en evenementen zijn gebaseerd op de overtuiging dat verbeeldingskracht het hart vormt van de democratie en dat bestuurders de dromen en visies van burgers in hun werk moeten betrekken. In een speelse opstelling zullen bezoekers een aantal van hun projecten kunnen ervaren: een poster die de rechten van huurders opsomt en een model dat laat zien wat er mis is met ons rioleringssysteem en wie daarvoor de prijs betalen. CUP ontwikkelt ook instrumenten voor de lange termijn, ontworpen om de wijze waarop mensen naar de stad kijken te veranderen, zoals bijvoorbeeld modellen van de manier waarop huisvesting voor de rijken en de armen wordt gefinancierd en vormgegeven door de staat.

Lezingen en debatten
Het NAi organiseert drie debatten in het kader van A Better World: op zondag 27 mei om 14.00 uur het symposium 'Le Corbusier's Orphans' (in samenwerking met WiMBY!), op maandag 28 mei om 20.00 uur het debat 'Open! Strategies for a Better World' en op dinsdag 29 mei om 20.00 uur het debat 'Activism! Strategies for a Better World'. Voor meer informatie over het lezingenprogramma van het NAi en voor inschrijvingen, kijk op www.nai.nl.

In Museum Boijmans van Beuningen is van 25 mei tot en met 19 augustus de tentoonstelling Welcome in My Backyard - Zes jaar WiMBY! in Hoogvliet te zien.

Voor een overzicht van de lezingen en debatten die van 29 mei tot 9 juni in het kader van de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam worden gehouden in de Kunsthal Rotterdam, kijk op www.biennalerotterdam.nl.