Time : 15:18:35
Date : 24 May 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

In beslag genomen waterreeën en rendieren verhuizen morgen naar het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek

De definitieve bestemming van de dieren is nog niet bepaald

Twee waterreeën en vier rendieren die door de dierenwelzijnsinspectie van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid in beslag zijn genomen, worden morgenvoormiddag, 25 mei, naar het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek overgebracht. De zes uitheemse dieren komen uit een dierenhandelszaak in Zottegem. Deze diersoorten mogen in België niet gehouden of verkocht worden. Eén waterree was ter plaatse al gestorven. Tegen de handelaar is een proces-verbaal opgesteld.

De dierenwelzijnswet bepaalt welke dieren in ons land mogen gehouden en verkocht worden. Sinds 2002 bestaat hiervoor een zogenaamde 'positieve lijst'. Noch de waterreeën, noch de rendieren zijn hierin opgenomen. Dat komt omdat er hele hoge eisen aan de omgeving van deze dieren worden gesteld. In dierentuinen moet een dergelijke groep rendieren volgens de Belgische normen over een buitenverblijf van 500 m² en een stal van 20 m² beschikken. Waterreeën worden omwille van hun schuw karakter zelfs niet in Belgische dierentuinen gehouden.

De inspectiedienst Dierenwelzijn van de FOD heeft dan ook beslist om alle dieren aan het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek toe te wijzen. Van daaruit zal naar een definitieve bestemming worden gezocht. Voor de rendieren heeft de dienst Dierenwelzijn al een mogelijke oplossing in de maak: een dierenpark in Schotland wil de vier dieren in hun bestaande groep rendieren introduceren.

Waterreeën ( Hydropotes inermis) zijn kleine hertachtigen, tot 60 cm hoog, zonder gewei en met grote oren. De mannetjes hebben twee kleine slagtanden. Het dier komt oorspronkelijk uit China en Korea, maar is uitgezet en overleeft in de vrije natuur in Groot-Brittannië. Het rendier (Rangifer tarandus) is ook een hertachtige, die voorkomt in Noord-Europa, Azië en zelfs Noord-Amerika.

Contactpersoon:

Eric Van Tilburgh

Dienst Dierenwelzijn en CITES
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Tel 02/524.74.10
GSM 0475/63.04.89

URL: http://www.health.fgov.be