Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans in Londen en Parijs

25 mei 2007 | Op 23 mei bracht staatssercretaris Frans Timmermans een bezoek aan Londen en Parijs. In Londen sprak hij met minister Ed Balls, 'junior' minister onder Gordon Brown en met Europaminister Geoff Hoon.

Vervolgens overlegde Timmermans in Parijs met zijn juist in het nieuwe Franse kabinet benoemde collega voor Europese Zaken, Jean Pierre Jouyet.

De gesprekken stonden geheel in het teken van de onderhandelingen over een nieuw Europees verdrag. Net als in Nederland werd het Grondwettelijk Verdrag in Frankrijk in een referendum verworpen. Het Verenigd Koninkrijk heeft ratificatie van de grondwet opgeschort.

In beide landen kreeg Timmermans steun voor de Nederlandse wens aan te sturen op een 'gewoon' wijzigingsverdrag en geen grondwet. Net als Nederland zal ook de Franse regering de afgewezen grondwet niet nog eens voorleggen voor ratificatie. Ook de Britse regering zoekt een aanpassing van de huidige Europese verdragen zonder grondwettelijke kenmerken als een vlag, een minister van buitenlandse zaken of een grondrechtencatalogus.

Op 21 en 22 juni zal tijdens een Europese top in Brussel geprobeerd worden op hoofdlijnen overeenstemming te krijgen over de vorm en inhoud van dit nieuwe verdrag.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl