Gerechtelijke organisatie

Orange mag antennemast afbouwen

âs-Hertogenbosch, 25 mei 2007 â De voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Hertogenbosch heeft op 18 mei 2007 bepaald dat Orange een antennemast voor telecommunicatiedoeleinden in de gemeente Haaren mag afbouwen.

De gemeente Haaren had Orange op 1 mei 2007 een vrijstelling en bouwvergunning voor een antennemast aan de Nemelaerstraat verleend. Een inwoner van de gemeente Haaren ging hier tegen in beroep, omdat kort gezegd de antennemast niet in samenhang zou zijn met de bestaande bebouwing, er een meer geschikte locatie voor de mast zou zijn en er mogelijk sprake is van schadelijke gezondheidseffecten van de straling van antennemasten.

Orange stelde zich op het standpunt de antennemast op deze locatie nodig te hebben om voldoende dekking binnen de gemeente Haaren te kunnen garanderen. Ook zou niet gebleken zijn van bewezen schadelijk gevolgen voor de gezondheid van omwonenden.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de gemeente Haaren de vrijstelling met inachtneming van zijn beleidsregels heeft verleend. Zo wordt aannemelijk geacht dat andere locaties te ver liggen om voldoende dekking te garanderen en ligt de huidige locatie in voldoende fors en blijvend groen. Verder is de rechtbank vooralsnog van oordeel dat op basis van informatie van onder meer GGD, World Health Organisation en de Gezondheidsraad niet blijkt van een bewezen relatie tussen GSM/ UMTS-antennemasten en schadelijke gevolgen voor de gezondheid van omwonenden.

LJ Nummer

BA5547

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 25 mei 2007 Naar boven