Gemeente Bernheze


Budgetfinanciering SWO

Op dinsdag 29 mei ondertekenen de gemeentebesturen van Boekel, Uden, Veghel en Bernheze een convenant, waarin de budgetfinanciering van de SWO, de Stichting Welzijn Ouderen Boekel/Uden/Veghel wordt geregeld. De vier portefeuillehouders komen daartoe om 16.30 uur bijeen in Dienstencentrum de Peppelhof in Veghel. Het bestuur van de SWO zal tegelijkertijd een instemmingsverklaring ondertekenen en deze overhandigen aan de wethouders H. Nota van de gemeente Uden, A. van den Broek-van de Ven van de gemeente Veghel, H. van Boxtel-Arts van de gemeente Boekel en A. Donkers van de gemeente Bernheze.

Basispakket
Het convenant is tot stand gekomen na intensief overleg tussen de gemeenten en de SWO. In deze overeenkomst hebben de gemeentebesturen vastgelegd op welke wijze zij de SWO voor een periode van vier jaar subsidiëren en welke prestaties zij van de SWO verwachten. De vier gemeenten hebben een basispakket van diensten en producten samengesteld, die de SWO in elke gemeente levert. Daarvoor betalen zij gezamenlijk jaarlijks 413.840. De bijdrage van iedere gemeente is gerelateerd aan het aantal inwoners van 65 jaar en ouder. De SWO richt zich op het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren van ouderen in haar werkgebied, dat zich uitstrekt over deze vier gemeenten; in de gemeente Bernheze vallen Heeswijk-Dinther en Loosbroek daaronder. Het werk omvat informatie en consultatie, recreatie en educatie, ondersteuning, activering en dienstverlening.

Vrijheid binnen vaste kaders
Door het ondertekenen van het convenant horen jaarlijkse discussies tussen de gemeentebesturen en de SWO over uitgaven voor personeel, organisatiekosten en activiteiten tot het verleden. Het convenant kan iedere vier jaar aangepast worden. Door het convenant krijgt de SWO de vrijheid om de financiële middelen naar eigen goeddunken in te zetten, zolang ze maar binnen de gestelde kaders van het beschikbare budget en de te leveren prestaties blijft. Daardoor kan de organisatie flexibeler inspringen op nieuwe vragen en ontwikkelingen.

Lokale kleur
Naast de regionaal vastgestelde subsidie kan elke gemeente afzonderlijk afspraken maken met de SWO over diensten die deze organisatie in die betreffende gemeente moet leveren. Daardoor hebben de gemeentebesturen de mogelijkheid tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van hun eigen inwoners en kunnen zij hun ouderenbeleid duidelijk een lokale kleur geven.