Oogzorg ouderen faalt

25.05.2007 / 09:57 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nationaal fonds ouderenhulp

Nationaal fonds ouderenhulp

Gezamenlijk persbericht van Nationaal Fonds Ouderenhulp,Stichting Oogfonds Nederland en Huisopticiens Nederland:

Bijna tweederde van de ouderen in zorginstellingen heeft een slechter zicht dan nodig. Ouderen vallen hierdoor sneller of lopen andere gevaren waardoor hun gezondheid sneller achteruit gaat. Wat in de praktijk aan verborgen slechtziendheid kan worden gedaan, is het onderwerp van de campagne én het minisymposium OogzorgNu!

Uit onderzoek uit de koker van onder andere Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat vermijdbare slechtziendheid juist voorkomt bij mensen in verzorgings- en verpleeghuizen. Dat komt doordat oogproblemen te laat worden opgemerkt. Immers, de oudere bewoner is al in een beschermde omgeving. Problemen als vallen worden veelal niet direct gekoppeld aan slechter zicht. Daarnaast worden medicijnen die nodig zijn om (beginnende) oogkwalen onder controle te houden niet goed of onvoldoende toegediend, waardoor de problemen in een aantal gevallen zelfs verergeren.

Het is schokkend te noemen dat zeven op de tien ouderen met oogproblemen, onnodig slecht ziet. Vaak wordt gedacht dat het hoort bij het ouder worden, terwijl er wel degelijk iets aan te doen valt. Zeker in het geval van een oogziekte, waarbij verergering zelfs kan leiden tot blindheid. Reden voor een gezamenlijke campagne door het Nationaal Fonds Ouderenhulp, de Stichting Oogfonds Nederland en de Nederlandse Huisopticiens. In de campagne OogzorgNu! wordt aandacht gevraagd voor de vermijdbare slechtziendheid. Er worden concrete oplossingen geboden voor bijvoorbeeld oogmeting en oogdruppelen. De start van de campagne zal in de rest van het jaar worden opgevolgd door diverse acties. Kijk voor meer informatie over de actie op www.oogzorgnu.nl

Programma minisymposium:
14.30 uur Ontvangst met koffie/thee
15.00 uur Inleiding John Bernard, ambassadeur Nationaal Fonds Ouderenhulp 15.15 uur Het belang van aandacht voor slecht zicht - mevr. dr. F.T.J.M. Fortuin, bestuurslid Stichting Oogfonds Nederland
15.30 uur Onnodige oogproblemen bij ouderen - dr. H. Limburg, uitvoerend secretaris Vision 2020
15.45 uur Zicht op de dagelijkse praktijk - drs. H.J. van de Sande, verpleeghuisarts-onderzoeker bij St. De Stromen Rotterdam 16.00 uur Forumdiscussie onder leiding van John Bernard 16.30 uur Einde, koffie/thee, gelegenheid tot het stellen van vragen

Locatie: Verzorgingshuis Molenschot, Dalplein 2-8, 3762 BP Soest.


---
Noot voor de pers:

Wilt u aanwezig zijn bij het mini-symposium, dan kunt u onderstaand antwoordformulier invullen.

Meer informatie is te verkrijgen bij:

Nationaal Fonds Ouderenhulp, Lydia van den Brandhof, tel. 030-6566041, 06-18293189, e-mail l.vandenbrandhof@ouderenhulp.nl.

Oogfonds Nederland, John van Duin, tel. 030-2545711, 06-431 68 002, j.vanduin@oogfonds.nl

Nederlandse Huisopticiens, Ben van de Sande, tel. 010-286 04 22, e-mail info@huisopticiens.nl

Over het Nationaal Fonds Ouderenhulp
Het Nationaal Fonds Ouderenhulp is het enige goede doel in Nederland dat zich uitsluitend richt op kwetsbare ouderen. Hierbij richt Ouderenhulp zich op het tegengaan van eenzaamheid en armoede, het verbeteren van de ouderenzorg en veiligheid en het bevorderen van een goede oude dag. Dit doet het Nationaal Fonds Ouderenhulp door projecten te subsidiëren, eigen diensten op te zetten zoals de Ouderenhulplijn en evenementen te organiseren zoals de kerstdiners en de Vergeet-me-niet Dag. Meer informatie: www.ouderenhulp.nl

Over Oogfonds Nederland
Het Oogfonds werft fondsen en donaties om projecten voor blinden en slechtzienden financieel te ondersteunen. Deze projecten zijn gericht op (vol)waardige participatie in de samenleving en zijn onder te verdelen in zes aandachtsgebieden: belangenbehartiging en voorlichting, wetenschappelijk onderzoek, toegankelijkheid, onderwijs & arbeid, sport, recreatie & cultuur en ten slotte ontwikkelingssamenwerking. Meer informatie: www.oogfonds.nl

Over de Nederlandse Huisopticiens
De Nederlandse Huisopticiens is een landelijke organisatie die inmiddels tien jaar actief is in de zorgsector. Naast bijna alle reguliere Thuiszorgorganisaties werken de Huisopticiens ook samen met 150 verzorging- en verpleeghuizen en drie psychiatrische inrichtingen. Huisopticiens is gespecialiseerd in oogzorg aan huis voor ouderen die moeilijk of niet naar een winkel kunnen gaan.
De opticiens zijn in vaste dienst en wonen en werken door heel Nederland zodat de mensen snel geholpen kunnen worden. Meer informatie: www.huisopticiens.nl

Feiten en cijfers:

- Rond de 150.000 tot 220.000 mensen in Nederland hebben een vermijdbare visuele beperking. Belangrijkste risicogroepen zijn ouderen en verstandelijk gehandicapten (bron Vision 2020).

- 40% van de slechtziendheid is het directe gevolg van niet optimaal behandelde (ouderdoms) diabetes (bron Vision 2020).

- Circa 80.000 Nederlanders weten niet dat zij lijden aan glaucoom (te hoge oogdruk), wat blindheid tot gevolg kan hebben (bron Vision 2020).

- Ongeveer 50% van de ouderen met ouderdomsverziendheid heeft geen leesbril.
- Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat tweederde van de bewoners van verzorgingshuizen onnodig slecht ziet (bron Erasmus MC).
- De gemiddelde oudere laat eens in de 7,3 jaar zijn ogen opmeten (bron huisopticiens).


---
Aanmeldformulier mini-symposium

O Ja, ik ben aanwezig op donderdag 31 mei a.s. bij het mini-symposium in het kader van de start van de campagne OogzorgNu!

O Helaas, ik ben verhinderd

naam:....................................................................................

medium:..............................................................................

adres:.................................................................................

postcode:........................................................................

plaats:...........................................................................

telefoon:........................................................................

e-mail:..................................................................

U ontvangt na aanmelding een bevestiging plus routebeschrijving.

Nationaal Fonds Ouderenhulp
Lydia van den Brandhof
tel. 030-6566041 (06-18293189)
l.vandenbrandhof@ouderenhulp.nl.