Gemeente Soest

Illegale woningsplitsing

Datum: 25/05/2007

Gemeente treedt op tegen illegale woningsplitsing

De gemeente Soest heeft de eigenaren van opgesplitste panden in Valeriaan en Varenstraat gesommeerd de meervoudige bewoning van de panden te stoppen. In de vier panden wonen nu teveel mensen.

Dit kan leiden tot verloedering van de straat en tot verbrokkeling van de sociale samenhang in de wijk. Ook kan de woningsplitsing leiden tot onveilige situaties in de opgesplitste en naastgelegen panden.

De eigenaren hebben van de gemeente tot juni 2008 de tijd gekregen om de bewoners te laten verhuizen en de splitsing op te heffen.

Na deze periode verbeuren de eigenaren een dwangsom. Dezer kan oplopen tot maximaal 50.000.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 30 mei 2006 het Handhavingbeleid Woningsplitsing Valeriaanstraat en Varenstraat vastgesteld. Dit beleid is op woensdag 21juni 2006 bekend gemaakt in de Soester Courant en daarmee in werking getreden.

Op 19 december 2006 (bekend gemaakt op 31 januari 2007) heeft het college bovendien het Handhavingsbeleid Ruimtelijke Regelgeving vastgesteld. Hierin staat o.m. de handhaving van de dubbele bewoning op de Varenstraat als hoge prioriteit aangegeven. Overeenkomstig deze beleidsregels wordt opgetreden tegen overtredingen waaraan een hoge prioriteit is gegeven.

Overeenkomstig de prioriteiten die zijn vastgelegd in deze beleidsnota's is derhalve een aanschrijvingstraject opgestart tegen diverse eigenaren van panden op de Varenstraat.

Nadat zij een zogeheten vooraanschrijving hebben ontvangen waarin zij gewaarschuwd zijn en nadat de gemeente - in het kader van de wettelijk verplichte mogelijkheid tot het geven van zienswijzen - diverse gesprekken heeft gevoerd met eigenaren en bewoners, is vorige week door het college besloten om in een viertal gevallen over te gaan tot het aanschrijven van eigenaren om de meervoudige bewoning te beëindigen.

Hiervoor hebben de betreffende eigenaren een termijn gekregen van een jaar. Op deze manier hoeven de huidige bewoners niet met grote spoed op zoek naar een andere woning, maar hebben zij een redelijke termijn gekregen om dit te doen.

Voldoen de eigenaren niet aan onze aanschrijving, dan zullen zij een dwangsom verbeuren. Deze loopt maximaal op tot 50.000 Euro.

Lees de gehele of een geselecteerde tekst voor.