Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten stemmen in met akkoord Vreemdelingenwet

25.05.2007

De gemeenten stemmen in met het onderhandelaarsakkoord over de afwikkeling van de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet en de uitvoering van de Vreemdelingenwet 2000 dat het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op 27 april jongsleden hebben gesloten. De ondertekening vindt vandaag plaats door staatssecretaris Albayrak van Justitie en voorzitter Deetman van de VNG.

De VNG heeft het onderhandelaarsakkoord voorgelegd aan gemeenten, met het verzoek aan te geven of zij in konden stemmen met de inhoud. De ondertekening maakt een einde aan een periode waarin de VNG herhaaldelijk aangedrongen heeft op een ruimhartig pardon. Tijdens het VNG-jaarcongres in 2006 werd bijna unaniem een motie aanvaard waarin deze vraag werd verwoord. De VNG is blij dat door het afgesloten akkoord een einde komt aan jarenlange onzekerheid.

Alhoewel de gemeenten akkoord gingen, is uit de ledenraadpleging wel een aantal aandachtspunten naar voren gekomen die voor zowel gemeenten als het Rijk essentieel zijn voor een humane, zorgvuldige en efficiënte uitvoering van het vreemdelingenbeleid. Deze betreffen de beëindiging van de noodopvang, de financiële vergoeding voor gemeenten en de huisvesting.

Het is belangrijk dat Rijk en gemeenten invulling geven aan de afspraken die in het akkoord zijn opgenomen over het beëindigen van de noodopvang. Op deze manier kan de noodopvang overbodig worden gemaakt. Gemeenten zijn bereid de noodopvang te beëindigen en zullen dit ook gaan doen. Uiteraard hebben gemeenten wel een zorgplicht voor de mensen die binnen de gemeentegrenzen verblijven.

Voor de uitvoering van de regeling stelt het Rijk eenmalig 55 miljoen beschikbaar. Gemeenten hebben dringend behoefte aan duidelijkheid over de criteria voor de verdeling van dit bedrag. Aangezien al een deel van het budget in 2007 beschikbaar komt, vinden gemeenten het noodzakelijk om op korte termijn daarover met de staatssecretaris te overleggen. Verder willen zij nadere afspraken maken met het kabinet over de gevolgen van het akkoord voor de Wet werk en bijstand (WWB) en de Wet inburgering (WI).

Het streven om voor eind 2009 adequate huisvesting aan te bieden aan personen die onder de regeling vallen, is zeer ambitieus. Gemeenten tonen zich bereid hier vol de schouders onder te zetten, maar stellen dat ondersteuning en facilitering vanuit het Rijk hierbij absoluut noodzakelijk is. Het is daarom goed dat er een Taskforce wordt ingesteld (bestaande uit vertegenwoordigers van Justitie, VROM, COA, IPO en VNG) die het proces van de huisvesting van nieuwe statushouders zal begeleiden en ondersteunen.

In 2009 zullen Rijk en VNG de uitvoering van het akkoord evalueren.