Mondhygiënisten dagen NMa voor de rechter

25.05.2007 / 10:16 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ned ver van mondhygienisten

Ned ver van mondhygienisten

Dit is een persbericht van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten.

ROTTERDAM, 25 mei 2007 - De Bestuursrechter in Rotterdam buigt zich vanmiddag, vrijdag 25 mei 2007, over een klacht van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) tegen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), omdat deze weigert toe te staan dat mondhygiënisten individuele contracten met zorgverzekeraars afsluiten.

In januari 2005 diende de NVM een klacht in bij de NMa over het gedrag van de Nederlandse ziektekostenverzekeraars. De beroepsgroep vindt dat de ziektekostenverzekeraars hun machtspositie misbruiken. De NMa wees de klacht echter af. Daarop besloot de NVM de zaak aan de rechter voor te leggen. De NVM treedt op namens circa 1.985 mondhygiënisten in Nederland, van wie er circa 500 vrijgevestigd zijn.

De relevante markt voor mondhygiënisten is lokaal. Ziektekostenverzekeraars hebben in de mondzorgsector een machtspositie omdat ze voorheen optraden als ziekenfonds. In een regio heeft een mondhygiënistenpraktijk nu een min of meer gedwongen relatie met de dominante verzekeraar, bij wie doorgaans 50 tot 80 procent van het patiëntenbestand is verzekerd.

Dit maakt het voor een mondhygiënist onmogelijk een contract met deze ziektekostenverzekeraar niet te tekenen, omdat dit een aanzienlijk omzetrisico oplevert. De verzekeraar vergoedt de behandeling bij een mondhygiënist die geen contract heeft getekend maar ten dele, of helemaal niet. Patiënten worden eveneens de dupe. Zij verliezen hun keuzevrijheid en moeten een behandeling bij de mondhygiënist geheel of ten dele zelf betalen.

In iedere regio zijn behalve een dominante zorgverzekeraar ook andere maatschappijen actief. Dit betekent dat de mondhygiënist bij iedere ziektekostenverzekeraar een contract dient af te sluiten. Dit verschilt per verzekeraar, omdat deze eigen eisen stelt aan de bedrijfsvoering van de mondhygiënist. Er is nauwelijks verschil tussen de tarieven die verzekeraars bieden. De ziektekostenverzekeraars wensen echter niet individueel met een mondhygiënist te onderhandelen.

"Individueel onderhandelen is voor de zorgaanbieders onmogelijk, want lastig voor de zorgverzekeraars, maar collectief onderhandelen is in strijd met de Mededingingswet. Dit is de wereld op zijn kop," zo zal NVM-raadsman mr. R. Middendorf vrijdag bepleiten.

M e d e d e l i n g en u i t n o d i g i n g voor de media:

De behandeling van de klacht vindt plaats vanaf 13:00 uur in het Gerechtsgebouw te Rotterdam, Wilhelminaplein 100. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NVM-beleidsmedewerkster Ellen Bol (0650 491068) of
NVM-adviseur mr. R.W.G. Middendorf (0653 577177)