RAI GT partner Europees Handvest Verkeersveiligheid

25.05.2007 / 10:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Rai vereniging

Rai vereniging

In het bijzijn van een groot aantal vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Verkeer & Waterstaat en de Kamer van Koophandel Haaglanden, heeft de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van RAI Vereniging gisteren in Den Haag het 'European Road Safety Charter' ondertekend. Dit Europese handvest stelt zich ten doel het aantal verkeersongevallen vóór 2010 met de helft te verminderen.

Het Europees Handvest Verkeersveiligheid maakt deel uit van een groot aantal initiatieven binnen de EU om het aantal verkeersdoden binnen enkele jaren met 25.000 terug te dringen. Inmiddels hebben in totaal 722 organisaties en bedrijven, waaronder de Europese koepelorganisatie voor gemotoriseerde tweewielerfabrikanten ACEM, zich gecommitteerd aan de doelstellingen in het handboek.

Voorbeeldfunctie
Op speciaal verzoek van de Europese Commissie is de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers gevraagd het handboek mede te ondertekenen, als beloning voor de vele verkeersveiligheidsinitiatieven die de afgelopen jaren werden ontplooid. Volgens de Commissie vervult de afdeling al sinds 2004 een voorbeeldfunctie als het gaat om maatregelen die een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Concrete voorbeelden van acties waarmee de branche volgens de Commissie het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers heeft bevorderd zijn:


- De ondertekening van het convenant zelfregulering bromfietsen (om een einde te maken aan de opvoerproblematiek van brom/snorfietsen);

- Verbetering van de veiligheid van de infrastructuur;
- Het stimuleren van de versnelde marktintroductie van ABS op motorfietsen;
- De recente landelijke helmencampagne 'Helm op, daar kun je mee thuiskomen'.