Gerechtelijke organisatie

Militair veroordeeld voor het niet uitvoeren van werkzaamheden in Afghanistan

Arnhem, 25 mei 2007 - De militaire meervoudige kamer van de rechtbank Arnhem heeft een 21-jarige tolk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf voor het zich opzettelijk onttrekken aan een dienstverplichting in Afghanistan.

De militaire kamer heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand opgelegd en een werkstraf van 200 uren. Veroordeelde heeft zich tijdens zijn uitzending naar Afghanistan meerdere malen onttrokken aan de vervulling van de dienstverplichting tot het af- en/of uitluisteren van radioverbindingen. Als rechtstreeks en onmiddellijk gevolg daarvan is schade te duchten geweest voor de bestrijding van gemeen gevaar voor personen en/of goederen, dan wel voor de operatie.

De reden die veroordeelde heeft aangegeven voor het onttrekken aan zijn verplichting - te veel werkuren moeten maken - wordt niet als geldige reden geaccepteerd om een dergelijke belangrijke dienstverplichting te weigeren. De militaire kamer merkt daarbij overigens nog op dat uit de stukken niet aannemelijk is geworden dat verdachte deze reden op het moment van de weigering aan zijn meerderen kenbaar heeft gemaakt. Verdachte heeft met zijn weigering gevaarzetting veroorzaakt. Doordat als gevolg van zijn onttrekking geen radioverkeer werd afgeluisterd kunnen essentiële inlichtingen verloren zijn gegaan en was er wellicht minder informatie over de Taliban beschikbaar. Het feit dat verdachte zich bewust was van de risico's die dit handelen kon hebben voor de veiligheid van de eenheid rekent de militaire kamer verdachte zwaar aan.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 25 mei 2007 Naar boven