Politie Groningen

Vrijdag 25 mei 2007

Provincie Groningen, 25-05-2007

Groningen: nep-collectant aangehouden

De politie heeft donderdagmiddag aan de Lenneplaan in Groningen een 36-jarige Stadjer aangehouden. De man was in de omgeving van de Helene Swartlaan aan het collecteren voor de speeltuinvereniging. Aangezien in die omgeving helemaal geen speeltuinvereniging is, wekte dit argwaan bij enkele bewoners. Op basis van het signalement kon de man worden aangehouden. Hij bekende de afgelopen week in diverse wijken te hebben gecollecteerd. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: motorrijder rijbewijs en motor kwijt

Een 23-jarige motorrijder uit Groningen moest donderdagmiddag op de Europaweg in zijn woonplaats zijn rijbewijs en zijn motor afgeven. De man was gelaserd met een snelheid van 143 km/uur, terwijl de maximum toegestane snelheid daar 50 km/uur is. Bij controle bleken bovendien beide banden van de motor glad te zijn. De politie heeft het rijbewijs ingevorderd en de motor in beslag genomen.

Groningen: man geslagen in Noorderplantsoen

Een 55-jarige man uit Groningen is donderdagmiddag aangehouden in het Noorderplantsoen. De man had een 37-jarige plaatsgenoot in het gezicht geslagen. Volgens het slachtoffer zonder enige aanleiding. Het gevolg was een bloedlip. Een getuige bevestigde dit verhaal. De politie doet onderzoek naar de aanleiding voor de onenigheid.

Groningen: hond bevrijd uit afgesloten auto

De politie heeft donderdagavond op de Beslotenveenseweg in Noordlaren een hond bevrijd. Volgens getuigen zat de hond al enkele uren in de volledig afgesloten auto. De hond had geen water en maakte een versufte indruk. Onderzoek in de omgeving leidde niet naar de eigenaar van de auto. De politie heeft een raampje ingeslagen en de hond bevrijd. De dierenambulance heeft zich over het dier ontfermd. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar.

Groningen: deel zandlading afladen

Een 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit Valthe moest donderdagmiddag een deel van zijn lading afladen. Hij vervoerde vulzand en reed over de Julianaweg in Groningen. Bij controle bleek de vrachtwagen ruim 41.000 kg te wegen, terwijl 34.500 het maximum toegestane gewicht was. De man moest een deel van zijn lading afladen. Hij kon met een proces-verbaal op zak zijn weg vervolgen.

Groningen: fietser geeft geen voorrang

Een 60-jarige automobiliste uit Groningen heeft donderdagvond in haar woonplaats een aanrijding gehad met een 25-jarige fietser uit diezelfde plaats. De fietser gaf op de kruising Kamplaan Esserlaan geen voorrang aan de vrouw. Hij kwam daardoor op de motorkap terecht. Ambulancepersoneel heeft de man onderzocht, maar hij bleek geen letsel te hebben. De Stadjer dacht daar zelf anders over en viel op de grond toen hij uit de ambulance stapte. Ook een tweede ambulance constateerde niks. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: aanhouding dankzij cameratoezicht

De politie heeft donderdagnacht twee verdachten van een mishandeling aangehouden. Een 19-jarige man uit Hoogezand en een 21-jarige man uit Groningen mishandelden in de Poelestraat zonder aanleiding twee mannen uit Peize (19 en 26 jaar). Dit werd geregistreerd door de cameras in de binnenstad. Mede hierdoor konden de mannen worden aangehouden. Zij zijn ingesloten. De 19-jarige verdachte bleek ook in het bezit te zijn van een valse OV-jaarkaart. De politie doet verder onderzoek.

Tolbert: automobilist rijdt door na aanrijding

Een onbekende automobilist(e) is donderdagmorgen doorgereden nadat deze een ongeval had veroorzaakt. De bestuurder/-ster reed over de Mensumaweg in Tolbert en haalde enkele fietsers in. De spiegel van de auto kwam vervolgens tegen een tegemoetkomende fietsster (13 jaar) uit Roden. Het meisje viel daardoor op de grond en bezeerde zich aan haar knie. Ook raakte haar kleding en fiets beschadigd. De politie onderzoekt het incident.

Veendam: man gewond bij eenzijdig ongeval

Een 59-jarige automobilist uit Nieuwe Pekela is donderdagmiddag gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Ommelanderwijk in Veendam. De man raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en kwam tegen een boom tot stilstand. Hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval en maakt een registratie.

Stadskanaal: 13-jarige op bromfiets

De politie heeft donderdagavond een 13-jarige jongen bekeurd omdat hij op een bromfiets door Stadskanaal reed. Agenten zagen de jongen op de Borgenweg met een kameraad op de bromfiets zitten en merkten op dat er geen verzekeringsplaatje gemonteerd was. Daarop werden de jongens staande gehouden. De jonge bestuurder bleek logischerwijs niet over een bromfietscertificaat te beschikken. Ook was de bromfiets niet verzekerd en had het geen framenummer.

Nieuweschans: verkeerscontrole

De politie heeft donderdagmiddag op de A7 bij Nieuweschans een verkeerscontrole voor vrachtvervoer gehouden. Een 37-jarige chauffeur uit Valkenswaard werd beboet omdat zijn combinatie te lang en te hoog was. Bovendien was er sprake van dreigend afvallende lading. Een 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit Vriezenveen reed ook met een te hoge oplegger en kreeg daarvoor een bekeuring. Een 48-jarige chauffeur uit Winschoten had te weinig rust gehad. Bovendien had hij zijn chauffeursdiploma niet bij zich. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: (brom)fietsers bekeurd

De politie heeft donderdagmiddag op het Museumplein in Veendam 46 (brom)fietsers bekeurd. Zij reden over het Museumplein, terwijl dit op marktdagen niet is toegestaan. Stadswachten hebben fietsers meerdere keren gewaarschuwd. Naar aanleiding van klachten heeft de politie donderdag gecontroleerd. Een 20-jarige bromfietser uit Muntendam werd hier ook voor bekeurd. Op het moment dat hij werd aangehouden nam hij de benen. Een moment later kwam hij terug en gedroeg zich vervelend naar de agenten. Hij is meegenomen naar het bureau.

Noordbroek: Zweed te snel

Bij een snelheidscontrole op de N33 bij Noordbroek is donderdagavond een 31-jarige Zweed aangehouden. De automobilist reed met een snelheid van 159 km/u, terwijl op deze weg een snelheid geldt van 100 km/u. De man kreeg een geldboete van 400 euro die ter plaatse werd betaald. Tijdens de controle bleken tien automobilisten meer dan 30 km/u te snel te rijden. De politie maakt proces-verbaal tegen hen op.

Veendam: aanhoudingen na vechtpartij

De politie heeft donderdagavond twee 19-jarige Veendammers aangehouden. De twee zouden betrokken zijn bij een mishandeling in de Kerkstraat in Veendam. Twee inwoners van de Parkstad (21 en 22 jaar) werden daar zonder aanleiding geschopt en geslagen. Een van de 19-jarige verdachten is ingesloten. De andere is gehoord en mocht daarna het bureau verlaten. Het 22-jarige slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen. De politie onderzoekt de zaak.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Laan 1940-1945: aantal geregistreerde voertuigen: 2268, aantal overtredingen: 270, hoogst gemeten snelheid: 108 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Lauwersoog, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 320, aantal overtredingen: 40, hoogst gemeten snelheid: 111 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Grijpskerk, Waardweg: aantal geregistreerde voertuigen: 214, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 117 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.