Gemeente Apeldoorn

Manifestatie internationale tuin- en landschapsarchitectuur Triënnale

Donderdagavond 24 mei heeft de gemeenteraad van Apeldoorn positief besloten over de manifestatie Triënnale Apeldoorn 2008. Daarmee wordt Apeldoorn, stad in het groen, gastheer van een unieke driejaarlijkse internationale manifestatie over tuin- en landschapsarchitectuur waarin natuur, cultuur en landschap de hoofdrol spelen. De manifestatie duurt 100 dagen (juni - september) en bestaat uit een uitgebreide reeks activiteiten, debatten, congressen en tentoonstellingen voor een divers publiek in: CODA, Museum Paleis Het Loo, Museum Kröller Müller, Radio Kootwijk, Park Berg en Bos, de Nettenfabriek en diverse tuinen en parken in Apeldoorn en omgeving. Via de website www.triennale.nl kan men op de hoogte blijven van de gebeurtenissen.

De Triënnale is een initiatief van de gemeente Apeldoorn. Het concept voor de Triënnale Apeldoorn 2008 is ontwikkeld door Bert van Meggelen (Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa) en Jandirk Hoekstra (partner van H+N+S Landschapsarchitecten).

Burgemeester F. de Graaf is als voorzitter van de stichting Triënnale blij met het positieve besluit van de gemeenteraad: De Triënnale is het soort evenement dat perfect past bij de landelijke stad Apeldoorn. En hoewel het een internationaal evenement is waarbij we graag veel bezoekers van buiten de stad willen ontvangen, vinden we het minstens even belangrijk dat de Apeldoorner er zelf het belang van inziet. We willen dit evenement voor een deel sámen met de Apeldoorners opzetten, er zal worden aangehaakt bij de vrijwilligersorganisaties in de stad, zodat niet alleen cultuur en natuur gebaat is bij de Triënnale, maar dat ook de sociale verbondenheid een impuls krijgt.

De Triënnale Apeldoorn 2008 wil bij een breed publiek een bijdrage leveren aan de bewustwording over betekenis en kwaliteit van de inrichting van het landschap. Daarnaast draagt de Triënnale bij aan de innovatie van landschappelijke vraagstukken bij de professionele en wetenschappelijke wereld.

De manifestatie wordt dit jaar voorafgegaan door een introductieprogramma: Prelude Triënnale Apeldoorn, waarvan de officiële feestelijke start op 23 juni a.s. zal plaatsvinden. Doelstelling van de Prelude is om de Apeldoorners te betrekken bij de manifestatie in hun gemeente
Gedurende de zomer van 2008 verandert Apeldoorn in een veelkleurige bloemen- en plantenstad en zijn er allerlei culturele activiteiten voor jong en oud.

Voor het laatst bijgewerkt op: 25-5-2007 10:50