Universiteit van Amsterdam

Amsterdamse hoger-onderwijsinstellingen bundelen krachten voor onderwijs in ondernemerschap

Gepubliceerd op 25 mei 2007

In de afgelopen maanden hebben de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool INHOLLAND een uniek initiatief ontwikkeld voor het onderwijs in ondernemerschap in Amsterdam: Coöperatie Amsterdamse Scholen voor Entrepreneurship (CASE). De vier Amsterdamse hoger-onderwijsinstellingen willen hiermee van Amsterdam een ondernemender stad maken door ondernemend onderwijs aan te bieden en daarmee ondernemende mensen te stimuleren en naar de stad te trekken. CASE heeft subsidie aangevraagd in het kader van de Subsidieregeling Ondernemerschap en Onderwijs 2007 vanuit het Ministerie van Economische Zaken. Deze aanvraag is afgewezen, volgens de betrokken instellingen ten onrechte. Het is van groot belang dat het onderwijs in ondernemerschap in Amsterdam verder versterkt wordt, stelt prof. dr. Mirjam van Praag, directeur van het Amsterdam Center for Entrepreneurship van de UvA en een van de initiatiefnemers van CASE.

Recent onderzoek laat zien dat hoger opgeleide ondernemers succesvoller zijn dan ondernemers met minder opleiding. Succesvol ondernemerschap resulteert niet alleen in een hoog inkomen als ondernemer, maar ook in innovaties, werkgelegenheid, economische groei en sociale cohesie. Daarom is het van economisch en sociaal belang dat meer hoger opgeleiden ondernemen en dat meer ondernemende mensen hoger opgeleid worden. De vier Amsterdamse hoger-onderwijsinstellingen willen hiermee van Amsterdam een ondernemender stad maken door ondernemend onderwijs aan te bieden en daarmee ondernemende mensen te stimuleren en naar de stad te trekken. De gemeente Amsterdam, de Kamer van Koophandel (KvK) en de Kenniskring Amsterdam (KKA) hebben aangegeven het initiatief te willen ondersteunen.

Subsidieaanvraag

CASE heeft subsidie aangevraagd in het kader van de Subsidieregeling Ondernemerschap en Onderwijs 2007 vanuit het Ministerie van Economische Zaken. Deze aanvraag is afgewezen, volgens de betrokken instellingen ten onrechte. Als motief voor de afweging geldt dat er in Amsterdam reeds indrukwekkend veel plaatsvindt op het gebied van onderwijs in ondernemerschap. De aanvraag zou onvoldoende de meerwaarde tonen van de voorgestelde activiteiten ten opzichte van de bestaande.

Het is van groot belang dat het onderwijs in ondernemerschap in Amsterdam verder versterkt wordt, stelt prof. dr. Mirjam van Praag, directeur van het Amsterdam Center for Entrepreneurship van de UvA en een van de initiatiefnemers van CASE. Daarom zet CASE haar plan door en wordt bezwaar aangetekend tegen het besluit. Daarnaast zullen de initiatiefnemers hun plan actief gaan uitwerken, in overleg met de gemeente Amsterdam, de KvK en de KKA. Met de gemeente Amsterdam is reeds contact opgenomen om te onderzoeken of een nauwere aansluiting met Topstad - of de reguliere projecten van de stad - effectief kan zijn voor beide partijen.

Activiteiten

De activiteiten van de partnerinstellingen gaan ondertussen gewoon door. Op 31 mei om 16.00 uur organiseert het ACE van de UvA de conferentie Ondernemen is het investeren waard ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Jong MKB Nederland (locatie: Fortis Bank nabij het Amstelstation). Op 7 juni vindt de opening plaats van SPACE (ACE op het Science Park) en op 14 juni om 16.00 uur is er de elevator pitch van studenten van de HvA op de Fraijlemaborg in Amsterdam. De VU organiseert (samen met ABN AMRO) van 16 tot en met 20 juli de Summerschool Ondernemerschap.

Bron: UvA Persvoorlichting

Zie ook

www.ace-uva.nl