Frans Leijnse benoemd tot hoogleraar bij Open Universiteit

Frans Leijnse benoemd tot hoogleraar bij Open Universiteit

Het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland heeft Frans Leijnse benoemd tot hoogleraar Onderwijs en arbeidsmarkt met als focus leven-lang-leren. Vanaf 1 juni 2007 zal Leijnse een vernieuwende bijdrage leveren aan de ontwikkeling van concepten die het onderwijs en de arbeidsmarkt dichter bij elkaar brengen én de onderzoeksagenda van de Open Universiteit m.b.t. het leven-lang-leren versterken. Prof. dr. Frans Leijnse is lid van de Eerste Kamer, bijzonder hoogleraar Sociaal-politieke aspecten van de verzorgingsstaat en overlegeconomie aan de Universiteit van Amsterdam en lector Kenniscirculatie aan de Hogeschool van Utrecht. Als gevolg van zijn benoeming bij de Open Universiteit beëindigt Leijnse zijn bijzonder hoogleraarschap aan de UvA. Zijn lectoraat zal hij in beperkte omvang voortzetten.

Open Universiteit
De Open Universiteit Nederland ontplooit als instelling voor leven-lang-leren tal van initiatieven om het onderwijs in Nederland toegankelijker te maken voor volwassenen. Naast een instellingsbrede onderzoeksagenda op dit terrein, is de instelling in 2006 begonnen met de invoering van EVC (erkenning van eerder verworven competenties) en het aanbieden van gratis zelfstudiemateriaal via internet.

Curriculum vitae Frans Leijnse
Prof. dr. Frans Leijnse (Rotterdam, 1947) studeerde algemene en macrosociologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en promoveerde aan de Technische Universiteit Twente op het proefschrift 'Bevordering van Deeltijdarbeid'. Leijnse werkte achtereenvolgens aan de universiteiten van Groningen en Leiden, de Sociaal Economische Raad en de Katholieke Universiteit Nijmegen, was lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid en vice-voorzitter van de fractie. Hij bekleedde de functie van decaan van de Faculteit der Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hij was voorzitter van de HBO-raad. In 2003 trad hij op als kabinets-informateur. Sinds november 2003 is Leijnse lid van de Eerste Kamer en daarnaast was hij vanaf 2000 bijzonder hoogleraar Sociaal-politieke aspecten van Verzorgingsstaat en overlegeconomie aan de Universiteit van Amsterdam (Dreesleerstoel). Leijnse is parttime lector aan de Hogeschool van Utrecht sinds januari 2005 en legde als lid van het eerste Innovatieplatform mede de basis voor het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI)