Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Franekeradeel voert VROM-taken grotendeels adequaat uit

25-05-2007

De gemeente Franekeradeel voert haar wettelijke taken op het gebied van milieu, ruimtelijke ordening en bouwen over het algemeen goed uit. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie in 2006.

Waardering heeft de VROM-Inspectie over de wijze waarop er een professionele organisatie is opgezet na een slechte financiële periode van de gemeente. Met name de inrichting van een front-office maakt een klantvriendelijke en snelle afhandeling van procedures mogelijk. Door uitbesteding van taken op gebied van toezicht en verlenen van milieuvergunningen en gebruiksvergunningen is voldoende deskundigheid gewaarborgd.
Op een aantal punten kan nog een verbeterslag worden gemaakt. Zo heeft de Inspectie kritiek op de wijze waarop met sloopvergunningen wordt omgegaan en het toezicht hierop. Met name in die gevallen waarbij asbest in het geding is. Ook moet het toezicht op bouw, sloop, milieu, afval en bestemmingsplannen nog beter op elkaar worden afgestemd. Het beleid en de plannen hiervoor zijn er, maar voor de uitvoering van het toezicht is minimale menskracht aanwezig.

De gemeente onderschrijft de uitkomsten van het onderzoek en heeft naar aanleiding daarvan ondertussen al een aantal verbeteringen in gang gezet. Zo is de gemeente momenteel bezig om beleid te ontwikkelen voor de toetsing van bouwaanvragen zodat ook daar de juiste prioriteiten kunnen worden gelegd.
De VROM-Inspectie heeft in de afgelopen vier jaar alle gemeenten in Nederland onderzocht naar de uitvoering en handhaving van VROM-regelgeving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verlenen en handhaven van bouw- en milieuvergunningen en het opstellen en handhaven van bestemmingsplannen. In 2006 was Franekeradeel aan de beurt. De VROM-Inspectie treedt niet alleen op als handhaver van de VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met gemeenten op te lossen.

Download


Zie het origineel


* Rapport VROM-Inspectie (pdf, KB)