Life & Garden wint Botte Bijl Award 2007

25.05.2007 / 12:03 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Milieudefensie

Milieudefensie

Amsterdam, 25 mei 2006 - Milieudefensie heeft vandaag de Botte Bijl Award 2007 uitgereikt aan tuincentrum Life & Garden. De keten verkoopt amper duurzame houten meubelen maar wel hout van plantages in Indonesië waar illegaal en destructief wordt gekapt. Voorafgaand aan de uitreiking hebben Tweede Kamerleden1) van SP, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks samen met Milieudefensie een inspectie uitgevoerd bij de winkelketen.

Life & Garden krijgt de Botte Bijl Award 2007, omdat ze het slechtst presterende bedrijf is uit het Milieudefensie-tuinmeubelenonderzoek. De keten heeft slechts 5 procent FSC-gecertificeerde tuinmeubelen in de winkel en er werd veel fout hout aangetroffen van plantages in Indonesië (Perum Perhutani). Ook ontbreekt er stevig milieubeleid om deze misstanden aan te pakken.

Uit het onderzoek blijkt dat in totaal 37 procent van alle tuinmeubelen in Nederland FSC-gecertificeerd is. Meubelen met dit keurmerk komen uit bossen en plantages die op een duurzame manier worden beheerd met onafhankelijke controle van de hele handelsketen. Het aandeel FSC is vergeleken met vorig jaar met 10 procent gestegen, wat vooral te danken is aan de inzet van Gamma, Leen Bakker, Praxis tuin en Tuincentrum Overvecht. Kwantum heeft bijna 100 procent duurzaam hout in de winkel staan. Deze absolute koploper krijgt van Milieudefensie een bloemetje. De tuincentra Groenrijk, Intratuin, Life & Garden en de warenhuizen Hema en IKEA blijven steken op een zeer laag percentage duurzaam hout.

Milieudefensie wil met het uitdelen van de Botte Bijl Award, Life & Garden oproepen om het aandeel FSC-gecertificeerd hout te verhogen tot 100 procent en af te zien van dubieus hout. Dit moet Life & Garden doen door goed milieubeleid op te stellen met concrete en ambitieuze doelstellingen en een stappenplan hoe ze dit in de komende jaren willen bereiken. De Nederlandse overheid moet korte metten maken met illegaal gekapt hout door een Europees importverbod en duurzaam geproduceerd hout te stimuleren op de Nederlandse markt.

Valse duurzaamheidsclaims zijn een hardnekkig probleem. Bij 23 procent van de meubels gaven bedrijven misleidende informatie. Milieudefensie trof zelfs claims aan, die in 2006 door de Reclame Code Commissie als misleidend zijn beoordeeld. Daarom stapt Milieudefensie dit jaar naar de Consumentenautoriteit, de toezichthouder op consumentenrecht en eerlijke handel van Economische Zaken.

Hieronder een selectie van activiteiten Milieudefensie rond fout hout:

2007: Uitreiking Botte Bijl Award 2007 aan tuinketen Life & Garden. 2007: Earth Alarm Europese Commissaris: oproep aan commissaris voor handel, Peter Mandelson, wetgeving in te stellen tegen import van illegaal gekapt hout. 2006: Van oerwoud naar bouwput: Milieudefensie onderzoekt het houtgebruik in 40 overheids bouwprojecten en vindt in 32 projecten dubieus hout.
2006: Botte Bijl Award 2006 voor Gamma.
2005: Milieudefensie blokkeert houtbedrijf worldwood, de grootste importeur van Birmees teak.
2005: Botte Bijl Award 2005 voor Intratuin.

Meer informatie: Milieudefensie persvoorlichting: 020 5507333 of 06 2959 3872.Het tuinmeubelonderzoek is te downloaden van: www.milieudefensie.nl/globalisering


1) De volgende Kamerleden zijn vanochtend op inspectie geweest bij Life & Garden en kunnen gebeld worden