Nieuw-Vlaamse Alliantie


Helga Stevens gaat voor televisie voor iedereen (25/05/07)

Vlaams volksvertegenwoordigers Helga Stevens (N-VA) en Bart Caron (Spirit) hebben een voorstel van decreet klaar omtrent ondertiteling, Vlaamse Gebarentaal en audiobeschrijving op de Vlaamse televisiezenders. Met dit voorstel willen zij tegemoet komen aan de noden van vele honderdduizenden Vlamingen die slechthorend of slechtziend zijn.

Waarom?

Nadat de Vlaamse Regering de openbare televisieomroep reeds verplichtte om op termijn alle Nederlandstalige televisieprogrammas te ondertitelen, zet dit voorstel de logisch volgende stap, namelijk het opleggen van dezelfde verplichting aan de commerciële televisiezenders. Helga Stevens en Bart Caron vinden namelijk dat televisie in onze samenleving een dermate belangrijke plaats heeft ingenomen dat iedereen deel moet kunnen hebben. Zo is televisie op dit ogenblik reeds één van de voornaamste bronnen van informatie voor de Vlamingen. Maar ook op het vlak van vrijetijdsbesteding neemt televisie een steeds belangrijkere plaats in. Het is ongetwijfeld ook een van de favoriete gespreksonderwerpen, op het werk, op de trein, bij de kapper, met de buren. Ervoor zorgen dat iedereen, in de mate van het mogelijke, gelijk kan participeren aan de samenleving is dan ook de voornaamste drijfveer van de initiatiefnemers.

Concreet?

Concreet houdt het voorstel van decreet in dat de commerciële zenders binnen het jaar hun belangrijkste journaal dienen te ondertitelen. Gelijke toegang tot informatie is immers prioritair. Daarna volgen de andere informatieve programmas en binnen de vijf jaar ook alle nog niet ondertitelde Nederlandstalige ontspanningsprogrammas.

Deze termijn laat de commerciële zenders toe om de noodzakelijke investeringen via een groeipad te spreiden in de tijd, eventueel samen te werken met anderen en ook optimaal in te spelen op de mogelijkheden van huidige en toekomstige technologieën zodat de kostprijs van dit voorstel maximaal gedrukt wordt. Concreet zal het voorstel van decreet van toepassing zijn op VRT, Canvas, VTM, Kanaal 2, VT4, VijfTV en Vitaya. Enkel de zeer kleine zenders vallen buiten deze verplichting en dit om nieuwe televisiezenders alle kansen te geven.

Het voorstel van decreet bevat verder ook stimulansen inzake audiobeschrijving en Vlaamse Gebarentaal en dit voor alle zenders. Beide technieken zijn nieuw op de Vlaamse televisie. Het decreet vraagt de Vlaamse regering om binnen de 24 maanden, in overleg met de openbare en commerciële zenders, een groeipad uit te tekenen voor Vlaamse gebarentaal en audiobeschrijving. De openbare zender heeft in deze een voorbeeldfunctie te vervullen want wordt met publieke middelen van de hele gemeenschap gefinancierd. Voor de openbare zender willen indieners dat de VRT op termijn een aanzienlijk aandeel van haar programma toegankelijk maakt, zoals de BBC in Groot-Brittannië die voor 5% van haar programma"s gebarentaal en 10% audio-beschrijving voorziet.

Wat?

Audiobeschrijving is vooral gericht op slechtzienden en blinden. Tijdens de stiltemomenten in een programma wordt de noodzakelijke informatie verteld die blinden en slechtzienden niet kunnen waarnemen. Voor visueel gehandicapten is dit heel belangrijke informatie om een verhaal te kunnen volgen. Audiobeschrijving wordt al in tal van Europese landen zoals Spanje, Italië, Duitsland en Groot-Brittanië gebruikt.

Vlaamse Gebarentaal is dan weer gericht op doven die de Vlaamse Gebarentaal gebruiken. Voor heel wat dove mensen is deze taal hun moedertaal. Doordat deze taal een eigen lexicon en grammatica heeft die verschilt van het Nederlands, is het voor hen vaak moeilijk om de ondertitels te begrijpen. Terwijl vertaling in Vlaamse Gebarentaal in Nederland, Groot-Brittanië en zelfs Wallonië al jarenlang een gewoonte is, vooral voor nieuwsuitzendingen, hinkt Vlaanderen achterop.

Zowel audiobeschrijving als Vlaamse Gebarentaal kan met de opkomende digitale televisie probleemloos doorgevoerd worden. De televisiekijkers kunnen ze naar eigen goeddunken aan- of uitschakelen en het tot nu toe geuite bezwaar dat bijvoorbeeld een tolk Vlaamse Gebarentaal zorgt voor beeldvervuiling voor de kijkers die daar geen behoeft aan hebben vervalt dus. Uiteraard staan beide technieken in Vlaanderen nog in hun kinderschoenen, maar de initiatiefnemers vinden het noodzakelijk dat de Vlaamse televisieomroepen nu ook meestappen in de Europese evolutie ter zake en deze systemen integreren in hun toekomstig beleid.

Met dit voorstel van decreet willen Helga Stevens en Bart Caron de toegankelijkheid van het televisiemedium in grote mate verbeteren. Voor de slechthorende/dove en slechtziende/blinde Vlamingen zou dit een enorme stap vooruit betekenen.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Helga Stevens

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be