Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad heeft op 24 mei jl. vergaderd. De besluiten die zijn genomen en een korte weergave van het gehouden debat vindt u in dit raadsbericht.

In memoriam

De gemeenteraad heeft een in memoriam gehouden ter nagedachtenis aan de heer P. Hoogendoorn, oud-raadslid en oud-wethouder van Rotterdam.

Vragenhalfuur

De heer A.S. Mosch stelde het college vragen over de aanstaande verhuizing van RTV Rijnmond. Volgens het raadslid investeert de gemeente in het nieuwe pand op de Lloydpier en in de inrichting ervan. Ook vroeg de heer Mosch wat er met de huidige panden gaat gebeuren. Wethouder Karakus bestreed het beeld dat werd geschetst. Hij antwoordde dat er met Europese subsidies wordt geïnvesteerd in het nieuwe pand. De verhuiskosten worden door RTV Rijnmond betaald.

Verder liet hij de raad weten dat de gemeente geen zeggenschap heeft over de huidige accommodatie.

Interpellatie over collegebrief marktwerking openbaar vervoer

Op initiatief van Leefbaar Rotterdam hield de raad een interpellatie over een brief van het college aan het kabinet over de verplichte marktwerking van het stedelijk openbaar vervoer. De fractie stelde vast dat een aangenomen motie van de raad niet zorgvuldig door het college is uitgevoerd. Het raadsbesluit droeg B en W op zich actief in te zetten richting het kabinet en de Tweede Kamer om de verplichte marktwerking voor de grote steden af te schaffen. Het college heeft echter gepleit voor een langere overbruggingsperiode voor het busbedrijf van de RET.

Verontwaardigd

Volgens de SP is de RET onder druk van de discussie over de verplichte aanbesteding verzelfstandigd. De fractie vindt dat het college de verzelfstandiging moet terugdraaien. Deze motie kreeg alleen steun van de SP en enkele leden van Leefbaar Rotterdam. De PvdA was verontwaardigd over de wijze waarop het college een uitspraak van de raad heeft uitgevoerd. Na toezeggingen van wethouder Baljeu trok de PvdA haar motie voor een nieuwe collegebrief waarin werd gedicteerd in. GroenLinks sprak zich nadrukkelijk tegen de verplichte marktwerking uit. Dat onderschreef ook de fractievoorzitter van D66 die eveneens de wijze waarop het college met de raadsuitspraak is omgegaan afkeurde. Hoewel ook de ChristenUnie-SGP de handelingswijze van het college afwees, vond de fractievoorzitter dat de raad wel consequent moet blijven. Het CDA riep B en W op de aangenomen motie correct uit te voeren.

Reactie wethouder

Wethouder Baljeu bestreed het beeld dat het college de motie niet wil uitvoeren. Ze onderkende de zorgen van de raadsfracties. Ze zegde toe dat het college een nieuwe brief zal sturen met een duidelijke weergave van de strekking van de oorspronkelijke motie. De meeste fracties konden zich hierin vinden.

Leefbaar Rotterdam diende nog wel een motie van treurnis in maar kreeg alleen steun van de SP.

Plan van aanpak tegen overlast jeugd

De raad debatteerde op verzoek van de PvdA over de situatie in Hillesluis. Zeer jonge kinderen en jongeren blijken zich in Hillesluis steeds agressiever te gedragen en zorgen voor ernstige overlast. De motie van de PvdA voor een plan van aanpak om de overlast door de jeugd aan te pakken en te voorkomen, werd unaniem aangenomen. Leefbaar Rotterdam riep B en W op, hun afkeuring van de overlast, incidenten en misdrijven expliciet via de media kenbaar te maken aan de burgers. Volgens de SP is het triest dat het probleem nu pas op de agenda staat terwijl andere organisaties al eerder de overlast hebben aangekaart. Het CDA vroeg aandacht voor de communicatie met jongeren.

Reactie burgemeester

De jongerenoverlast krijgt volgens de burgemeester hoge prioriteit van het college. Op verschillende beleidsterreinen is er aandacht voor de jongerenproblematiek. Het gaat onder meer om welzijnswerk, jongerenwerk, communicatie, opbouwwerk en de zero-tolerance-aanpak.

AWARE mobiel voor slachtoffers van stalking

De gemeenteraad debatteerde op initiatief van Leefbaar Rotterdam over de aanpak van stalking. Alle vrouwen die slachtoffer zijn van stalking en die aangifte hebben gedaan, moeten serieus worden genomen en een AWARE mobiel krijgen.Deze motie van Leefbaar Rotterdam werd met algemene stemmen aangenomen.Alle fracties ondersteunden het betoog van Leefbaar Rotterdam van harte.

Ook voor mannen

D66 riep het college op om ook de mannen die slachtoffer zijn een AWARE mobiel te geven. GroenLinks wilde weten onder welke voorwaarden er een AWARE mobiel wordt verstrekt. De PvdA riep op tot maximale bescherming van de slachtoffers.

Reactie wethouder

Wethouder Kriens benadrukte het belang van de aandacht voor stalking. Ze nuanceerde de cijfers die Leefbaar Rotterdam schetste en beloofde de raad in september een notitie aan te bieden waarin ze een beeld geeft van de omvang van het probleem en de verstrekte AWARE mobieltjes.

Tweeminutendebat afschaffing strippenkaart

GroenLinks nam het initiatief voor een debat over de afschaffing van de strippenkaart in Rotterdamse openbaar vervoer. De fractie betoogde dat de invoering van de OV-chipkaart geen overlast of hogere kosten voor de reizigers met zich mee mag brengen. Het college werd opgeroepen de strippenkaart als geldig vervoersbewijs te handhaven tot de OV-chipkaart ook in de rest van de regio is ingevoerd. Deze motie van GroenLinks werd verworpen maar kreeg wel steun van Leefbaar Rotterdam, de SP, D66 en de ChristenUnie-SGP.

Leefbaar Rotterdam en de SP sloten zich aan bij het betoog van GroenLinks. De ChristenUnie-SGP nuanceerde het beeld. Volgens de VVD ging de motie te ver en de PvdA pleitte voor een duidelijke invoeringsdatum en communicatie met de reizigers. Het CDA vindt de eigen keuze voor de mensen belangrijk.

Uitleg wethouder

Wethouder Baljeu gaf uitleg over de invoering en de testfase van de OV-chipkaart.

Om zwartrijden en onveilige situaties zoveel mogelijk te voorkomen, moet het dubbelgebruik van strippen- en OV-kaarten snel eindigen.

Raad besluit over krediet Art House

Voor de verhuizing van Lantaren/venster naar het Arthouse op de Wilheminapier heeft de raad een krediet van 5 miljoen toegekend. Het voorstel van B en W werd gewijzigd aangenomen. Het collegevoorstel gaf aanleiding voor discussie.

Eigendom of niet?

Eén van de heikele punten was de vraag of het nieuwe pand op de Wilhelminapier in eigendom van de gemeente zou moeten komen. Wethouder Kaya beargumenteerde waarom het pand niet door de gemeente moet worden aangekocht maar gehuurd. De ChristenUnie-SGP, Leefbaar Rotterdam, D66, PvdA, SP het CDA en de VVD pleitten voor de aankoop van het pand op de Wilhelminapier. Alleen GroenLinks stemde tegen. Een motie van Leefbaar Rotterdam om bij alle bioscoopexploitanten te peilen of ze interesse hebben voor de huidige locatie werd verworpen.

Huidige locatie voldeed niet meer aan wettelijke eisen

Vier jaar geleden bleek uit onderzoek dat de huidige accommodatie van Lantaren/Venster niet meer voldoet aan de wettelijke eisen voor brandveiligheid, ARBO en milieu. Ook werd de concurrentie met andere filmtheaters lastiger omdat het niet meer voldoet aan de eisen en wensen van het publiek en de filmdistributeurs. Het krediet was in 2004 al gereserveerd maar de ChristenUnie-SGP riep de raad toen op het krediet alleen toe te wijzen als er een uitgewerkt plan van het college voorlag.

Nieuwe locatie

De nieuwe locatie aan de Wilhelminapier bevat vijf modern ingerichte filmzalen voor maximaal 150 bezoekers. Een andere filmzaal kan gebruikt worden voor kleinschalige concerten en als podium voor lezingen en debatten. De grote theaterzaal heeft een zitcapaciteit van 220 plaatsen en kan dienst doen als filmzaal.

Debat over actieprogramma voor risicojeugd

De gemeenteraad hield een debat over het actieprogramma van het college dat is gericht op risicojeugd Ieder kind wint. De raad deed ook twee eerdere aangenomen moties af. Met motie-Duys werd gepleit om het kind centraal te stellen binnen de bevoegdheden van stad en regio. Motie-Van Muijen vroeg om een actieprogramma Begeleid Kamerwonen Jongeren voor 1 maart 2007 en 1.000 kamers met begeleiding.

Raad neemt vijf moties aan

Klachtenregeling

In het raadsdebat verzochten het CDA, de PvdA, GroenLinks en de VVD het college om een onderzoek naar het huidige stelsel van de klachtenregeling.

De verantwoordelijke wethouder moet ook met een voorstel komen zodat ouders terecht kunnen als zij zich zorgen maken over de hulpverlening en zij snelle actie noodzakelijk vinden. De motie werd unaniem aangenomen.

Expertmeeting

De ChristenUnie-SGP verzocht B en W om een expertmeeting over de dieperliggende oorzaken van probleem- en risicojeugd. Ook dit voorstel werd door alle raadsfractie opgevolgd.

Toegang tot cursussen

Het college moet binnen zes maanden met voorstellen komen om alle Rotterdamse jongeren met psychosociale problemen toegang te geven tot relevante cursussen. Een meerderheid van de raad vond dit ook, alleen Leefbaar Rotterdam stemde tegen deze motie van de PvdA.

Verplicht ingrijpen

Leefbaar Rotterdam riep op tot uitbreiding van het Verplicht Ingrijpen in Gezinnen (VIG). Het voorstel werd aanvaard; alleen D66 stemde tegen.

Methodiek

In het plan van aanpak voor het jongerenwerk moet de zogenoemde outreachende methodiek centraal worden gesteld. Deze gezamenlijk motie van GroenLinks, PvdA en het CDA werd ook aangenomen; Leefbaar Rotterdam was tegen.

Niet aangenomen moties

Een volgende motie van Leefbaar Rotterdam voor de opstelling van een psychologisch profiel van overlastgevende en criminele jongeren haalde het niet maar kreeg wel steun van D66.

D66 vroeg om een speciaal systeem voor experts om op tijd in te grijpen. Alleen de VVD, het CDA en GroenLinks steunden deze motie die niet werd aangenomen.

Kind staat centraal in actieprogramma

Eind 2008 moeten er tien centra voor Jeugd en Gezin zijn opgezet. Daarnaast moeten 1.200 gezinnen met ernstige problemen een gezinsgerichte aanpak krijgen. Voor eind 2008 komt er een Elektronisch Kinddossier met historische informatie van alle kinderen. Er komt ook een coördinatiepunt Nazorg na detentie en een Centraal Onthaal voor jongeren zonder vast woon- of verblijfsplaats.

Met het actieprogramma investeert Rotterdam in de jeugd en hun ouders. Daarin staat het kind centraal. Belangrijke themas in het actieprogramma zijn: preventie en vroegsignalering, verbetering van de informatiepositie en samenwerking binnen de hulpverlening, de integrale aanpak van problemen op alle leefgebieden, snel inzetten van specialistische hulp en orde scheppen in het woud van instellingen.

Diverse moties afgedaan

De gemeenteraad heeft diverse moties over uiteenlopende onderwerpen afgedaan.

Motie Ellenkamp -Toegankelijkheid gebouwen

Motie Ellenkamp over de toegankelijkheid van gebouwen en voorzieningen. De PvdA riep toen op tot eisen en afspraken over de toegankelijkheid voor gehandicapten bij nieuwbouw of verbouw van gemeentelijke en niet-gemeentelijke gebouwen. In alle gemeentelijke plannen voor nieuwbouw en renovatie geldt deze toegankelijkheid als uitgangspunt. Op verzoek van de raadscommissie houdt de gemeente ook rekening met de wenselijkheid van overleg met betrokken belangengroeperingen.

Motie-Kneepkens - dodehoekspiegel

Motie-Kneepkens over het toepassen van de dodehoekspiegel op locaties waar deze kan bijdragen aan de verkeersveiligheid. De toenmalige Stadspartij verzocht het college een proef te starten op minimaal één druk verkeerskruispunt. In Amsterdam en Rotterdam is een proef gedaan met de blackspotmirror (BSM). In Rotterdam was dat op het Kruispunt Kleiweg-Uitweg. De BSM geeft chauffeurs beter zicht op voetgangers en fietsers die naast de auto staan. In Rotterdam worden de komende tijd op 18 kruispunten een BSM geplaatst.

Motie-Wijntuin - gedragscode op de gemeentelijke werkvloer

Motie-Wijntuin voor een gedragscode op de gemeentelijke werkvloer. Met deze motie van de PvdA riep de raad het college op een gedragscode te introduceren waarin onacceptabel gedrag zoals (seksuele) intimidatie, pesten, agressie/geweld en discriminatie specifiek wordt benoemd. Het college liet een protocol opstellen voor ongewenste omgangsvormen.

De raad heeft dit protocol vastgesteld. Na een jaar moet minstens 70% van de medewerkers en leidinggevenden op de hoogte zijn van de regels.

En verder heeft de raad

· raadslid H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) benoemd als lid van de commissie voor Economie, Sociale Zaken, Milieu en Vervoer;

· de heer C.C. Berns benoemd als lid van de commissie voor Welstand en monumenten;

· voorbereidingsbesluiten genomen voor gronden aan de Schansweg, President Rooseveltweg, Duyvesteynhof, Burgemeester Baumannlaan en de Burgemeester Baumannlaan/Baanweg;

· de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Rotterdam 2006 vastgesteld;

· de Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand gewijzigd;

· krediet beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een mobiele röntgeunit voor de bestrijding van tbc;

· kennisgenomen van het werkplan Integer Rotterdam van de gemeentelijke organisatie. Leefbaar Rotterdam riep op tot het structureel onder de aandacht brengen van het onderwerp bij functioneringsgesprekken. De motie werd aangenomen maar de VVD en de SP stemden tegen. Leefbaar Rotterdam pleitte ook samen met de PvdA voor bundeling van verschillende vertrouwelijke functies. Het voorstel kreeg met uitzondering van de VVD, het CDA en de ChristenUnie-SGP ook voldoende steun;

· besloten over de Werk Ontwikkelingsmaatschappij (WOM) en de projecten Dordtselaan op een later tijdstip te spreken.

Bron: Griffie, 25-05-2007