Gemeente Rotterdam

Op initiatief van Leefbaar Rotterdam hield de raad een interpellatie over een brief van het college aan het kabinet over de verplichte marktwerking van het stedelijk openbaar vervoer. De fractie stelde vast dat een aangenomen motie van de raad niet zorgvuldig door het college is uitgevoerd.

Het raadsbesluit droeg B en W op zich actief in te zetten richting het kabinet en de Tweede Kamer om de verplichte marktwerking voor de grote steden af te schaffen. Het college heeft echter gepleit voor een langere overbruggingsperiode voor het busbedrijf van de RET.

Verontwaardigd

Volgens de SP is de RET onder druk van de discussie over de verplichte aanbesteding verzelfstandigd. De fractie vindt dat het college de verzelfstandiging moet terugdraaien. Deze motie kreeg alleen steun van de SP en enkele leden van Leefbaar Rotterdam. De PvdA was verontwaardigd over de wijze waarop het college een uitspraak van de raad heeft uitgevoerd. Na toezeggingen van wethouder Baljeu trok de PvdA haar motie voor een nieuwe collegebrief waarin werd gedicteerd in. GroenLinks sprak zich nadrukkelijk tegen de verplichte marktwerking uit. Dat onderschreef ook de fractievoorzitter van D66 die eveneens de wijze waarop het college met de raadsuitspraak is omgegaan afkeurde. Hoewel ook de ChristenUnie-SGP de handelingswijze van het college afwees, vond de fractievoorzitter dat de raad wel consequent moet blijven. Het CDA riep B en W op de aangenomen motie correct uit te voeren.

Reactie wethouder

Wethouder Baljeu bestreed het beeld dat het college de motie niet wil uitvoeren. Ze onderkende de zorgen van de raadsfracties. Ze zegde toe dat het college een nieuwe brief zal sturen met een duidelijke weergave van de strekking van de oorspronkelijke motie. De meeste fracties konden zich hierin vinden.

Leefbaar Rotterdam diende nog wel een motie van treurnis in maar kreeg alleen steun van de SP.

Bron: Griffie, 25-05-2007