Gemeente Rotterdam

Voor de verhuizing van Lantaren/venster naar het Arthouse op de Wilheminapier heeft de raad een krediet van 5 miljoen toegekend. Het voorstel van B en W werd gewijzigd aangenomen. Het collegevoorstel gaf aanleiding voor discussie.

Eigendom of niet?

Eén van de heikele punten was de vraag of het nieuwe pand op de Wilhelminapier in eigendom van de gemeente zou moeten komen. Wethouder Kaya beargumenteerde waarom het pand niet door de gemeente moet worden aangekocht maar gehuurd. De ChristenUnie-SGP, Leefbaar Rotterdam, D66, PvdA, SP het CDA en de VVD pleitten voor de aankoop van het pand op de Wilhelminapier. Alleen GroenLinks stemde tegen. Een motie van Leefbaar Rotterdam om bij alle bioscoopexploitanten te peilen of ze interesse hebben voor de huidige locatie werd verworpen.

Huidige locatie voldeed niet meer aan wettelijke eisen

Vier jaar geleden bleek uit onderzoek dat de huidige accommodatie van Lantaren/Venster niet meer voldoet aan de wettelijke eisen voor brandveiligheid, ARBO en milieu. Ook werd de concurrentie met andere filmtheaters lastiger omdat het niet meer voldoet aan de eisen en wensen van het publiek en de filmdistributeurs. Het krediet was in 2004 al gereserveerd maar de ChristenUnie-SGP riep de raad toen op het krediet alleen toe te wijzen als er een uitgewerkt plan van het college voorlag.

Nieuwe locatie

De nieuwe locatie aan de Wilhelminapier bevat vijf modern ingerichte filmzalen voor maximaal 150 bezoekers. Een andere filmzaal kan gebruikt worden voor kleinschalige concerten en als podium voor lezingen en debatten. De grote theaterzaal heeft een zitcapaciteit van 220 plaatsen en kan dienst doen als filmzaal.

Bron: Griffie, 25-05-2007