Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad hield een debat over het actieprogramma van het college dat is gericht op risicojeugd Ieder kind wint. De raad deed ook twee eerdere aangenomen moties af. Met motie-Duys werd gepleit om het kind centraal te stellen binnen de bevoegdheden van stad en regio. Motie-Van Muijen vroeg om een actieprogramma Begeleid Kamerwonen Jongeren voor 1 maart 2007 en 1.000 kamers met begeleiding.

Aangenomen moties

1. Klachtenregeling

In het raadsdebat verzochten het CDA, de PvdA, GroenLinks en de VVD het college om een onderzoek naar het huidige stelsel van de klachtenregeling.

De verantwoordelijke wethouder moet ook met een voorstel komen zodat ouders terecht kunnen als zij zich zorgen maken over de hulpverlening en zij snelle actie noodzakelijk vinden. De motie werd unaniem aangenomen.

2. Expertmeeting

De ChristenUnie-SGP verzocht B en W om een expertmeeting over de dieperliggende oorzaken van probleem- en risicojeugd. Ook dit voorstel werd door alle raadsfractie opgevolgd.

3. Toegang tot cursussen

Het college moet binnen zes maanden met voorstellen komen om alle Rotterdamse jongeren met psychosociale problemen toegang te geven tot relevante cursussen. Een meerderheid van de raad vond dit ook, alleen Leefbaar Rotterdam stemde tegen deze motie van de PvdA.

4. Verplicht ingrijpen

Leefbaar Rotterdam riep op tot uitbreiding van het Verplicht Ingrijpen in Gezinnen (VIG). Het voorstel werd aanvaard; alleen D66 stemde tegen.

5. Methodiek

In het plan van aanpak voor het jongerenwerk moet de zogenoemde outreachende methodiek centraal worden gesteld. Deze gezamenlijk motie van GroenLinks, PvdA en het CDA werd ook aangenomen; Leefbaar Rotterdam was tegen.

Niet aangenomen moties

Een volgende motie van Leefbaar Rotterdam voor de opstelling van een psychologisch profiel van overlastgevende en criminele jongeren haalde het niet maar kreeg wel steun van D66.

D66 vroeg om een speciaal systeem voor experts om op tijd in te grijpen. Alleen de VVD, het CDA en GroenLinks steunden deze motie die niet werd aangenomen.

Kind staat centraal in actieprogramma

Eind 2008 moeten er tien centra voor Jeugd en Gezin zijn opgezet. Daarnaast moeten 1.200 gezinnen met ernstige problemen een gezinsgerichte aanpak krijgen. Voor eind 2008 komt er een Elektronisch Kinddossier met historische informatie van alle kinderen. Er komt ook een coördinatiepunt Nazorg na detentie en een Centraal Onthaal voor jongeren zonder vast woon- of verblijfsplaats.

Thema's

Met het actieprogramma investeert Rotterdam in de jeugd en hun ouders. Daarin staat het kind centraal. Belangrijke themas in het actieprogramma zijn: preventie en vroegsignalering, verbetering van de informatiepositie en samenwerking binnen de hulpverlening, de integrale aanpak van problemen op alle leefgebieden, snel inzetten van specialistische hulp en orde scheppen in het woud van instellingen.

Bron: Griffie, 25-05-2007