Persberichten Eemland zuid, 12.45 uur

Utrecht, 25-05-2007

Grootschalige politiecontrole in Eemland zuid

EEMLAND ZUID - Op donderdag 25 mei is er tussen 13.30 uur en 23.00 uur een grote controle gehouden in het politie district Eemland zuid. Deze controle bestaat uit verschillende acties op diverse wisselende locaties in het district en worden enkele malen per jaar gehouden in samenwerking met diverse partners. Tijdens deze middag en avond werden negen verdachten aangehouden, 61 bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen, verrichtten 398 bestuurders een blaastest(alcohol), werden 15 auto's uit het verkeer genomen en twee hennepkwekerijen ontmanteld.

Deze grootschalige actie van de politie Eemland zuid bestond uit een aantal verschillende controles. Zo werd in de binnenstad van Amersfoort een controle gehouden door agenten in onopvallende kleding. Doel van deze actie is het handhaven van de openbare orde en het aanpakken van typische veelpleger criminaliteit zoals winkel- en fietsendiefstal. Tijdens deze actie werd een politiefiets geparkeerd op de Langestraat, waarop door de politie post werd gevat in de omgeving. Tijdens deze actie werden twee Amersfoorters van 42 en 43 jaar aangehouden die de fiets ontvreemden. De 42-jarige man is bij de politie aangemerkt als veelpleger. Verder werden tijdens de actie onder andere een verdachte aangehouden voor het helen van een gestolen fiets, een Engelsman voor het rijden onder invloed (240 ug/l) die meteen 280 euro moest betalen en bekeuringen uitgeschreven voor niet handenvrij bellen en drinken van alcohol op straat.

Hennepkwekerijen

Op de Nijverheidsweg noord in Amersfoort werd in een bedrijfspand 258 bijna oogstrijpe hennepplanten in een kwekerij aangetroffen. Op het Zwarte Paard in Amersfoort werden in een woning 260 planten in beslag genomen en vernietigd. De eigenaar van de woning meldde zich diezelfde avond aan het bureau. Proces-verbaal zal tegen de man worden opgemaakt. De apparatuur van de kwekerijen werden eveneens in beslag genomen.

Auto-inbraken

In Leusden werd door acht politiemedewerkers extra toezicht gehouden op parkeerplaatsen bij horecagelegenheden waar regelmatig auto-inbraken plaatsvinden. Tijdens deze controle werden geen strafbare feiten geconstateerd en konden geen aanhouden worden verricht.

Scooter-, alcohol en verkeerscontroles

Tijdens een scootercontrole werden op de controleplaats aan de Gasthuislaan in Amersfoort 60 bromfietsen/scooters en de bestuurders gecontroleerd. Hier kregen 21 bestuurders in totaal 31 bekeuringen voor diverse overtredingen zoals niet tonen van bromfietscertificaat of rijbewijs (9x), niet tonen van kentekenbewijs (6x), niet verzekerd (5x) en ondeugdelijke remmen (5x). Bij drie voertuigen werd de uitlaat verwijderd.

Bij de controleplaats aan de Daam Fockemalaan werden 398 bestuurders verzocht om te blazen. Vier bestuurders bliezen de A van alcohol en werden meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. De hoogste betrof 300 ug/l. De controle werd ondersteund door een BOB-team om mensen te informeren over de risico's van rijden onder invloed. Bij de verkeerscontrole werden 28 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere niet tonen rijbewijs (8x), niet tonen kentekenbewijs (7x), niet handenvrij bellen (4x), geen helm (2x), rijden door rood licht (2x) en rijden zonder rijbewijs (1x).

De Belastingdienst controleerde de bestuurders met hun auto's op mogelijke betalingsachterstanden. Door deze dienst werd in vijftien zaken beslag gelegd op de auto. Eén bestuurder kon een beslaglegging voorkomen door ter plaatse de verschuldigde belasting alsnog te voldoen.