Gemeente Enschede

Jongeren aan de slag voor een beter klimaat

Leerlingen nemen zelf het voortouw

NatuurEducatie Enschede is zeer blij met de aandacht die besteed wordt aan de film "An Incovenient Truth", van Al Gore over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan. Op initiatief van de Provincie Overijssel krijgen alle leerlingen van het voortgezet onderwijs (HAVO VWO) in Overijssel gratis DVD's van de film met bijbehorende lesbrieven, om leerlingen te inspireren om zelf over oplossingen na te denken.

Inspirerende toekomstideeën
Bovenstaande acties van de NME-centra worden financieel ondersteund door de Provincie Overijssel vanuit het programma Investeren in Duurzaam Overijssel. De volgende partners werken hierin samen: Natuur & Milieucentrum gemeente Almelo, Stichting de Ulebelt, Centrum voor Natuur en Milieueducatie, NatuurEducatie gemeente Enschede, Centrum voor Natuur en Milieu Communicatie gemeente Hengelo en Natuur en Milieu Overijssel.
De film laat zien dat het klimaat door toedoen van de mens in snel tempo verandert en dat de gevolgen groot zijn. Echter zonder een doemscenario te schetsen, integendeel: Al Gore roept op om nu iets te doen aan de klimaatsverandering.
Met de werkbladen uit de lesbrief worden jongeren uitgedaagd om inspirerende toekomstideeën te leveren voor zichzelf, hun leefomgeving en de politiek.

In debat met de wethouder
Leerlingen van 4 HAVO 3 van het Bonhoeffercollege aan de Bruggertstraat hebben de afgelopen weken hard gewerkt om hun eigen toekomstideeën over klimaatbeheersing vorm te geven. En dit willen ze graag in de praktijk terug zien, daarom is wethouder Milieu, leefomgeving en buitengebied Jelmer van der Zee uitgenodigd voor een debat op school.
Woensdag 30 mei a.s. van 9.30u tot 10.30u vindt dit inspirerende debat plaats op het Bonhoeffercollege.
Deze activiteit laat duidelijk zien dat jongeren zich wel degelijk betrokken voelen bij het klimaat.

Aan de slag in Overijssel
De gezamenlijke NME-centra in Overijssel willen deze betrokkenheid stimuleren en vertalen in activiteiten. Onlangs hebben ook alle andere HAVO- en VWO-scholen in Overijssel de film "An Inconvenient Truth" ontvangenen. Alleen de film van Al Gore zien is echter niet voldoende. Juist er mee aan de slag gaan zorgt er voor dat de betrokkenheid omgezet kan worden in eigen activiteiten.

De beste ideeën worden eind dit jaar omgetoverd tot tentoonstellingen en posters voor het brede publiek. Ook in Enschede worden leerlingen uitgedaagd om hun ideeën uit te werken en op te sturen naar NatuurEducatie van de gemeente Enschede.
Ook wordt binnenkort de campagne "Mondiale voetafdruk, hoe staat u op de wereld?" gestart.
Deze voetafdruk laat zien hoeveel beslag iemand op de aarde legt door haar/ zijn leefwijze.
Kijk zelf op www.voetenbank.nl

25 mei 2007