De Unie


25/05/2007
Verder uitstel Fortis-consortium onverantwoord

âWaarschuwingen minister Bos aan laars gelaptâ

25 mei 2007 - Vakbond De Unie en de Beroepsorganisatie Banken- en Verzekeringen (BBV) maken zich grote zorgen over het mogelijke uitstel van een bod op de overname van ABN AMRO door het bankenconsortium Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis. âHet geeft voeding aan bronnen binnen Fortis die verwachten dat ook dinsdag a.s. er geen duidelijkheid wordt gegeven. Verder uitstel van een formeel bod is ontransparant en onverantwoord. Het geeft nog meer onzekerheid naar de medewerkers en zakelijke klanten van ABN AMRO. âHet consumentenbelang is er ook niet mee gediendâ, zegt Joop Hofland, namens De Unie en BBV. âHet consortium lapt dan bovendien de waarschuwingen van minister Bos van Financiën aan de laars om juist wel opening van zaken te gevenâ.

Op 27 mei a.s. eindigt de periode waarin het consortium kan kiezen tussen de opties om zijn âindicatieve bodâ om te zetten in een formeel bod, zich terug te trekken uit de onderhandelingen of verder uitstel te vragen aan Autoriteit Financiële Markten (AFM). âGoed ingelichte bronnen binnen Fortis melden ons dat het bedrijf het meest waarschijnlijk voor de uitsteloptie zal kiezen,â zo vermeldt Hofland. âDat zal de periode van onzekerheid voor werknemers, consumenten en zakelijke klanten nog langer maken. En dat schaadt niet alleen het consumentenbelang maar ook de motivatie onder het personeel en de prestaties van ABN AMRO zelf.â

De Unie en de BBV doen een dringend beroep op de AFM om géén verder uitstel te verlenen en daarmee eindelijk de kaarten van het consortium op tafel te krijgen. Harma Pethke, bestuurder BBV: âHet is saillant dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) juist gisteren bij de Europese Commissie vraagt om een onderzoek naar de handelswijze van De Nederlandsche Bank (DNB). Daarmee wordt het eventueel niet verlenen van uitstel door de AFM, waar ook DNB bij betrokken wordt, bij voorbaat al als âverdachtâ aangemerkt.â De Unie en de BBV menen dat de VEB veel baat heeft bij een uitstel, omdat daarmee de kans op een formeel bod van het consortium en hogere winsten voor de aandeelhouders worden vergroot. âHet is opnieuw duidelijk dat de aandeelhouders zich niets gelegen laten aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid,â aldus Pethke.

âHet personeel van ABN AMRO is de motor van de bank,â vervolgt Joop Hofland, âhet is ongehoord degenen die ook nà een fusie of overname de centen moeten verdienen nog langer in het ongewisse te laten over hun toekomst!â Als het consortium om uitstel zal vragen strekt dit zeker niet tot groter vertouwen in de goede intenties van Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis voor de medewerkers.
---

Meer informatie:
Joop Hofland, bestuurder De Unie, 0345-851851
Harma Pethke, bestuurder BBV, 0345-851851