Gemeente Heusden


Heusden âondernemend en sociaalâ wordt zichtbaar 25 mei 2007 Heusden âondernemend en sociaalâ wordt zichtbaar

De meeste coalitieplannen uit het ambitieakkoord `Ondernemend en Sociaal' kunnen de komende jaren gerealiseerd worden. Dat is de belangrijkste conclusie uit de voorjaarsnota 2007-2011. Door inventief om te gaan met de financiële middelen die haar ter beschikking staan en met verschillende partners samen te werken, kunnen veel plannen verwezenlijkt worden. Deze voorjaarsnota, de jaarrekening 2006 en de eerste bestuursrapportage 2007 worden in de raadsvergadering op 13 juni en 27 juni 2007 behandeld. Daarna worden de vele plannen enthousiast en voortvarend verder uitgewerkt en uitgebouwd.

Jaarrekening 2006
De jaarrekening die terugkijkt op vorig jaar laat een positief beeld zien. De rekening sluit met een positief saldo van ruim 2,4 miljoen euro. Dit komt vooral door een extra uitkering van 2,6 miljoen euro die de gemeente heeft ontvangen van het gasbedrijf. Met deze meevaller was in de (gewijzigde) begroting nog geen rekening gehouden. In de jaarrekening zaten geen grote mee- of tegenvallers die doorwerken naar volgende jaren. Dit gunstige resultaat moet daarom als een eenmalige meevaller gezien worden.
Positief is eveneens dat de gemeente Heusden in 2006 naast een goedkeurende verklaring voor de getrouwheid (cijfermatig) ook een goedkeurende verklaring voor de rechtmatigheid kreeg van de accountant. Rechtmatigheid wil zeggen dat de gemeente de wet en haar eigen regels heeft nageleefd.

Eerste bestuursrapportage 2007
De eerste bestuursrapportage 2007 laat zien hoe de eerste maanden van 2007 zijn verlopen. De begroting 2007 sloot met een tekort van 344.000 euro. De verwachting in de eerste bestuursrapportage is dat dit tekort op kan lopen tot ongeveer 385.000 euro. Een aantal budgetaanpassingen heeft een structureel karakter en een aantal is eenmalig. De wijzigingen met een structureel karakter werken door naar de toekomst. Deze doorwerking is per saldo 140.000 euro negatief. Dit betreft vooral bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen (Intergemeentelijke Sociale Dienst en Ambulancevervoer). Deze tegenvaller is gezien het structurele karakter opgenomen in de voorjaarsnota en wordt daardoor meegenomen in het nieuwe financiële meerjarenbeleid.

Voorjaarsnota 2007-2011
De coalitie barst van de plannen als vastgelegd in het ambitieakkoord `Ondernemend en Sociaal'. De meeste daarvan krijgen in deze nota een kansrijke invulling. Dat lukt door kritisch de lopende plannen te beoordelen en zonodig bij te stellen, maar vooral door ondernemend de lopende en nieuwe plannen op te pakken. Het college wil Heusden klaarmaken voor de toekomst: vitaal en leefbaar. Win-win-mogelijkheden worden opgezocht. Dat betekent dat samen met partners wordt geïnvesteerd en/of subsidie verworven. Extra geld wordt ingezet door `winst' uit grondexploitatie, de inzet van stille reserves, het werven van subsidies, de inzet van reserves en verhoging van belasting. Voor de burgers houdt dit in dat de Onroerende Zaak Belasting (OZB) per jaar met 5 procent, exclusief inflatiecorrectie, wordt verhoogd. Voor de eigenaar van een woning met een gemiddelde waarde van 275.000 euro betekent dit een jaarlijkse verhoging met ongeveer 10 euro (exclusief inflatiecorrectie).

Geplande investeringen
De begroting 2007 stelde al een aantal budgetten beschikbaar voor nieuw beleid. Deze voorjaarsnota laat echter pas ten volle zien hoe ondernemend en sociaal de gemeente Heusden is. Voor de komende jaren zijn (extra) investeringen gepland voor in totaal 40 miljoen euro. Zonder volledig te zijn, gaat het om:

- de A59 met bijbehorende parallelstructuren;
- het aanpassen van diverse wegen en straten;
- bedrijfsverplaatsingen en het verbeteren van bedrijventerreinen;
- het verder verbeteren van Oudheusden;

- de sporthal Onder de Bogen;

- de sportvelden VV Haarsteeg en RK DVC;

- het centrumplan Vlijmen;

- recreatie en toerisme.

Ook is extra geld beschikbaar gesteld voor onder andere:
- brede scholen Drunen en Oudheusden;

- gifvrije onkruidbestrijding;

- jeugdbeleid;

- ouderenwerk;

- informatisering en automatisering.

Naast onderwerpen die financieel vertaald zijn in de voorjaarsnota is nu al een aantal onderwerpen opgepakt, zoals kunst, cultuur, sportbeleid, accommodatiebeleid en glastuinbouw. Deze onderwerpen hebben vooralsnog geen financiële gevolgen. Uitgangspunt is de kosten te beheersen door samenwerking, bijdragen, subsidies en door oud beleid in te leveren voor nieuw beleid. Afhankelijk van de verdere besluitvorming wordt zonodig extra geld uitgetrokken.

Financiële cijfers
In 2007 start de voorjaarsnota met het volgende meerjarenperspectief: 2007 2008 2009 2010 2011

-387 -1.183 -840 -495 -495

De voorjaarsnota sluit met de volgende bedragen: 2007 2008 2009 2010 2011

-715 -1.322 -302 58 33
(bedragen x EUR 1.000,-)
Geplaatst op: 25 mei 2007