Gemeente Hulst


Persbericht - 25.05.2007

Uitreiking Pelgrimstas

We leven in een maatschappij waar het geven van schouderklopjes niet zo vanzelfsprekend is.
Daarom werd in 2000 de Pelgrimstas in het leven geroepen. De Pelgrimstas is een pluim voor diegenen die zich op een bijzondere wijze inzetten voor onze gemeenschap, maar in dit kader niet voor een andere soort onderscheiding in aanmerking komen.

De symboliek van de Pelgrimstas schuilt in de volgende gedachte: de persoon waar het om gaat heeft een tas vol goede ideeën aangedragen of een tas vol goede daden verricht. Hierbij stond steeds de gemeente Hulst centraal en zijn in principe de gemeente en haar inwoners en/of bezoekers de begunstigden geweest.

Op zaterdag 23 juni 2007 worden 3 inwoners van de gemeente Hulst in het zonnetje gezet.
Burgemeester J.F. Mulder zal die dag tijdens een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis te Hulst de pelgrimstassen uitreiken aan:


- Mevrouw F. Dieks

- Mevrouw J. de Rechter - Weemaes

- De heer J. de Baar

De bijeenkomst begint om 15.00 uur.

Mevrouw F. Dieks
Mevrouw Dieks is als vrijwilliger een stille kracht in de samenleving, die niet op de voorgrond treedt, maar wel altijd klaar stond en nog steeds op 80-jarige leeftijd klaar staat voor andere mensen. Haar sociaal gevoel wordt enorm gewaardeerd, maar zelf vindt ze het maar gewoon.
In Interparochieel (13 parochies) verband neemt zij actief deel en besteedt veel tijd aan de wekelijkse bijeenkomsten van de groep rouwverwerking. Tussendoor heeft ze altijd een luisterend oor, ook telefonisch, voor mensen die een familielid verloren hebben. In deze groep is ze op de achtergrond een drijvende kracht in het betrekken van anderen in het rouwproces.
Al 9 jaar ontvangt zij parochianen, neemt de telefoon op, verzorgt de minintenties en het inchrijven van communicanten en dopelingen. Meer dan 20 jaar heeft zij de nieuwkomers in de parochie begroet. Zij heeft deze mensen persoonlijk thuis opgezocht.
Wekelijks heeft zij gedurende 10 jaar zieken bezocht in het ziekenhuis van Hulst, later Terneuzen.
Zij is een actief lid van de werkgroep Kerkbalans. Zij was circa 15 jaar bestuurslid van de Zonnebloem en ook in de ouderraad van een lagere school heeft ze als vrijwilliger uitging gegeven in de samenleving van: er zijn voor de ander

Mevrouw J. de Rechter - Weemaes
40 jaar al helpt zij bij de jaarlijkse schoonmaak van de kerk. Ze gaat regelmatig wandelen met patiënten van De Sterre en bejaarden van De Blaauwe Hoeve.
Zij was 20 jaar een zeer actief lid van het dameszangkoor. En is sinds kort lid van De Zonnebloem.
Ze helpt bij het rondbrengen van de kerkkrant en vangt tussen de middag haar schoolgaande kleinkinderen op.
Ze vangt tussen de middag haar schoolgaande kleinkinderen op en besteed veel zorg aan haar zieke broer Jo in Absdale. Ze is 10 jaar leidster geweest van de plaatselijke gidsen en was 3 jaar betrokken bij de jeugdsoos.
Jeanne steekt regelmatig een handje toe bij buurtbewoners die dat nodig hebben.

De heer J. de Baar
Geen stille maar een zeer stille werker. Als directeur van de basisschool in Nieuw Namen heeft hij zijn leerlingen liefde bijgebracht voor hun eigen dorp, de geschiedenis ervan zowel geologisch als historisch.
De heer De Baar heeft zich vele jaren optimaal ingespannen voor de ontwikkelingen van het onderwijs binnen de gemeente Hulst. Hij is één van de belangrijkste ontwikkelaars van de Stichting De Linie. Met de groei en uitbouw van de Linie over het gebied van de gemeente is er een grotere eenheid gecreëerd in Hulst op het terrein van de sociale infrastructuur. Daar waar voorheen allerlei kleine kerkbesturen het schoolbestuur vormde, is er nu een eenheid ontstaan die te vergelijken is met de ontwikkelingen op gemeentelijk gebied. Jack de Baar had niet alleen een essentiële bijdrage in de historische ontwikkeling van de Linie, hij zorgde er zelfs voor dat middels de naamgevingen van de Linie en de scholen binnen de Linie de geschiedenis prominent in beeld blijft. Voorbeelden daarvan zijn de Linie, ter Doest en ter Duinen. Al deze namen zijn door hem bedacht.
Dat De Groeve bekendheid kreeg is mede aan hem te danken. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de verplaatsing en de restauratie van de kapel van O.L.V. van Hulsterloo. De heruitgave van het boekje over dat onderwerp is zijn werk. Samen met anderen heeft hij een paar jaar geleden de geschiedenis van de parochie Graauw beschreven ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Uren en uren heeft hij daarvoor in het stadsarchief doorgebracht.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Sander de Schepper
Tel : 0114-389137
Fax : 0114-314627
Email: ssc@gemeentehulst.nl