Gemeente Wageningen

Wageningen krijgt vitaliteitscentrum voor ouderen

In 2008 start er in Wageningen een vitaliteitscentrum voor ouderen. Het centrum is een plek waar de gezondheid en het welzijn van ouderen onder de loep worden genomen. Het centrum is gericht op preventie en gaat eraan bijdragen dat ouderen langer zelfstandig in Wageningen mee kunnen doen.

Het vitaliteitscentrum is voor een deel te vergelijken met een consultatiebureau, maar gaat een stap verder. Het probeert ouderen ook te motiveren tot deelname aan maatschappelijke activiteiten als vrijwilligerswerk en zorg. Samen met hen wordt naar een voor hen zinvolle dagbesteding gekeken. Wanneer ouderen actiever blijven, is de kans veel minder groot dat zij eenzaam worden. Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 ouderen te kampen hebben met eenzaamheid. Het blijkt ook dat ouderen die zich eenzaam voelen vaker lichamelijke klachten hebben. Verder hebben veel ouderen nauwelijks een netwerk dat ze kan ondersteunen of eventuele zorg kan dragen, zodat ze eerder in het zorgcircuit terecht komen en afhankelijk worden van anderen.

Het centrum nodigt ouderen uit om hun gezondheid te laten beoordelen en om vragen te beantwoorden over hun welzijn. Eén van de ideeën is om ouderen die nog niet zo actief zijn, te koppelen aan een actieve leeftijdsgenoot in Wageningen. Uiteraard is niets verplicht, maar het is vaak gebleken dat ouderen wel willen maar vaak de mogelijkheden niet zien.

Met de komst van het vitaliteitscentrum snijdt het mes aan twee kanten. De ouderen kunnen terecht op het gebied van gezondheid en welzijn en de gemeente komt te weten wat ouderen belangrijk vinden als het om gezondheid en het sociale leven gaat.