Senternovem


25-05-2007 | Landelijk inventariserend onderzoek MTBE-verontreiniging

In opdracht van het ministerie van VROM is een landelijk inventariserend onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van verontreiniging in de bodem met methyl tertiair-butyl ether (MTBE) in Nederland. MTBE wordt sinds 1984 in Nederland geproduceerd en sinds 1988 op grote schaal als loodvervanger toegevoegd aan benzine. Bij relatief veel van de onderzochte tankstations is sprake van MTBE-verontreiniging. De mate waarin zich gezondheidsrisico's kunnen voordoen zijn gering.

MTBE plant Doelstelling van het landelijk inventariserend onderzoek was om een zo representatief mogelijk beeld te schetsen van: o het aantal tankstations in Nederland dat te maken heeft met MTBE verontreiniging in het grondwater en;
o de omvang van de MTBE-problematiek in Nederland.

In Nederland zijn ongeveer 6.000 tankstations waar MTBE houdende benzine is verkocht, waarvan er op dit moment nog minder dan 4.000 in gebruik zijn. Bij 45% van de onderzochte tankstations is MTBE in het grondwater aangetroffen in concentraties boven de toetswaarde van 1 µg/l. Gelet op de door het RIVM voorgestelde interventiewaarde van 9.400 µg/l is de mate waarin zich gezondheidsrisico's kunnen voordoen echter gering tot zeer gering.

Een exemplaar van het eindrapport kunt u opvragen bij SenterNovem Bodem+

In de loop van dit jaar zal het ministerie van VROM een beleidsnota opstellen waarin risicogrenswaarden voor MTBE worden geformaliseerd. De TCB zal om advies worden gevraagd.

Meer informatie

Landelijk onderzoek MTBE
Landelijk inventariserend onderzoek MTBE-verontreiniging in Nederland