Gemeente Soest

Voorjaarsnota 2007

Het college van burgemeester en wethouders verwacht een verslechtering van het financieel meerjarenperspectief 2007-2011

In de voorjaarsnota 2007 wordt door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Soest een geactualiseerd meerjarenperspectief 2007-2011 gepresenteerd. De voorjaarsnota is hét instrument voor de raad om kaders te stellen voor de begroting 2008-2011.

Ten opzichte van de programmabegroting 2007-2010 is het meerjarenperspectief verslechterd. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn een verwachte korting op de algemene uitkering gemeentefonds, een lager jaarlijks dividend van de Bank Nederlandse Gemeenten en hoger uitgevallen loonkostenstijgingen.

Ook ruimte voor nieuw beleid

Niettemin stelt het college voor om extra geld te investeren voor nieuw beleid, zoals:

* continueren van het vrijwilligersloket ( 74.000 extra)
* het extra voeden van de reserve onderhoud wegen met 200.000 om wegreconstructies uit te voeren

* extra budget voor de onderwijshuisvestingsaanvragen (o.a. voor de nieuwbouw school De Lasenberg)

* realisatie kleed-/clubaccommodatie v.v. Vliegdorp (krediet 1,6 miljoen)

* realisatie 70 ondergrondse (rest)afvalcontainers (krediet 730.000)

Bij de voorjaarsnota 2007 is ook een lijst met voorstellen/suggesties nieuw beleid vanuit de ambtelijke organisatie alsmede de diverse welzijns- en sportorganisaties gevoegd van in totaal zo'n 1,5 miljoen.

Dekkingsplan bij kaderstelling

De nu voorziene begrotingsuitkomsten 2007-2011 nopen tot nadere dekkingsmaatregelen. Het college van heeft in dit stadium echter nog geen uitgewerkt dekkingsplan aan de raad voorgelegd, omdat het in de eerste plaats een zorgvuldige procedure wil bewandelen waarbij de raad kaders kan stellen.

Bovendien acht het college het van belang kennis te nemen van de uitkomsten van de meicirculaire 2007. In deze circulaire worden mededelingen gedaan over de omvang van de algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Met het oog op de kaderstellende vergaderingen van de raad zijn wel in de voorjaarsnota enkele richtingen voor de raad aangegeven hoe kan worden gekomen tot een sluitende meerjarenbegroting.

Behandeling in gemeenteraad

De voorjaarsnota wordt door de gemeenteraad op donderdag 7 juni in De Ronde behandeld en op 5 juli 2007 in De Raad. Tijdens deze behandelingen zullen de kaders vorm krijgen die de gemeenteraad het college meegeeft voor de op te stellen meerjarenbegroting 2008-2011.

U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomsten bij te wonen.

Ook in Voorjaarsnota 2007:

Voorjaarsnota digitaal

Lees de gehele of een geselecteerde tekst voor.