Vereniging Nederlandse Gemeenten

Akkoord VNG en Stichting PRN over oudpapierinzameling

25.05.2007

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en stichting Papier Recycling Nederland (PRN) hebben op 22 mei 2007 het papiervezelconvenant getekend. In het akkoord wordt de gescheiden inzameling van oud papier en karton tot en met 2010 veilig gesteld.

Het convenant garandeert dat de gemeenten, die zich op vrijwillige basis bij PRN kunnen aansluiten, onder alle marktomstandigheden een afzetgarantieprijs van 20 per 1000 kilogram ontvangen. Daarnaast wordt door PRN, ook in tijden van lagere prijzen, een afnamegarantie afgegeven aan gemeenten. De gemeenten houden het eigendom van het uit huishoudens gescheiden ingezameld oud papier.

Het papiervezelconvenant heeft betrekking op alle niet-verpakkingen in het gescheiden ingezamelde oud papier uit huishoudens, zoals kranten, tijdschriften en folders. Bij elkaar is dat 77% van de totale gemeentelijke oudpapierstroom.

Voor de overige 23% - dat zijn alle verpakkingen van papier en karton uit huishoudens - is een wettelijke regeling van kracht. Over uitvoering van dit deel van de oudpapierstroom is nog geen overeenstemming bereikt tussen de gemeenten en het bedrijfsleven.

Initiatieven van de VNG en PRN om de gescheiden inzameling van oud papier uit huishoudens te verhogen zijn succesvol. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers over 2006. In vergelijking met 2005 is de gescheiden inzameling van oud papier uit huishoudens gestegen met ruim 2%. In volumes leidt dit tot de volgende bedragen:
* kranten, tijdschriften en folders (niet-verpakkingen): 885.000 ton
* verpakkingen van papier en karton: 265.000 ton