Stichting Wakker Dier

Europese commissie misleidt kinderen over voeding en overgewicht (25 mei 2007)
Wakker Dier en Milieudefensie hebben vandaag de Reclamecode Commissie verzocht de misleidende nieuwe campagne van de Europese Commissie 'EU Minichefs' te verbieden. Onder het mom van bestrijding van overgewicht bij kinderen promoot de Europese Commissie éénzijdig vette producten als vlees, vis en zuivel. Schreeuwende slogans als 'Good meat tastes good', 'Seafood is great' en 'dairy products are really good for growing up' hebben elke kritische noot over de ongezonde aspecten van de overmatige vlees-, vis- en zuivelconsumptie bij kinderen verdrongen.

Het aantal kinderen met overgewicht neemt jaarlijks in Europa met 400.000 toe. Eerder werd het Ministerie van VWS al door het RIVM geadviseerd om voortaan groente en fruit te promoten en voedingsmiddelen met verzadigde vetten juist te ontmoedigen. De consumptie van vlees, vis en zuivel draagt bij jongeren voor meer dan de helft bij aan de te hoge vet-inname, met name de ongezonde verzadigde vetten als cholesterol, aldus het RIVM. Desondanks besteedt de campagne-website http://eu.mini-chefs.eu/ vrijwel alleen aandacht aan vlees, vis en zuivel in schreeuwende slogans. Zelfs feitelijke onjuistheden worden niet geschuwd. Zo zou je om sterk en slim te worden vlees en vis moeten eten terwijl voedingsdeskundigen aangeven dat in vegetarisch eten alle belangrijke voedingsstoffen zitten en het juist kan bijdragen aan bestrijding van overgewicht.

Op de website staat onder de titel 'minichef's advice' inhoudelijke informatie. Hier staan enkele algemene adviezen en wordt voor het overige alleen aandacht besteed aan vis, vlees en zuivel. Zonder een enkele kritische opmerking wordt de consumptie hiervan gepromoot met zinnen als 'mankind has been eating meat ever since we stopped being vegetarian.', 'good meat tastes good.', 'seafood is great because it gives you energy and makes you clever.', 'seafood is great for your bones and great for your brain.', over zuivel: 'rich in protein, vitamin and calcium, dairy products are really good for growing up.'. Bij de recepten gaat deze ongefundeerde lofzang door met zinnen als 'Meat is good for you.' en '.. meat is essential for giving strength' en 'Tuna is good for you. .. rich in fatty acids, essential for the brain and nervous system.'

Wakker Dier en Milieudefensie vinden het onbegrijpelijk dat de Europese Unie zo ongenuanceerd en zelfs met feitelijke onwaarheden de consumptie van vlees en zuivel stimuleren. Afgezien van de nadelen voor de gezondheid zijn deze producten verre van duurzaam. Ze spelen een belangrijke rol in ontbossing en de klimaatverandering. Voor vlees lijden jaarlijks bovendien honderden miljoenen dieren, zoals de 100 miljoen biggen die in de EU onverdoofd worden gecastreerd. Door de consumptie van vis aan te prijzen stimuleert de Europese Commissie het leegvissen van de zee en de opkomst van een bio-industrie van vis.