Raad van State verklaart beroep van RACM gegrond

25.05.2007 / 14:54 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Monumentenzorg

Monumentenzorg

Persbericht
25 mei 2007

Raad van State verklaart beroep van RACM gegrond

Op 23 mei heeft de Raad van State het beroep van de directeur van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) tegen het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland, omtrent de goedkeuring van het bestemmingsplan Buitengebied Tiel, gegrond verklaard. Reden voor het beroep was dat in het bestemmingsplan onvoldoende rekening is gehouden met de archeologische verwachtingen in het plangebied.

In de uitspraak geeft de Raad van State aan dat Gedeputeerde Staten onvoldoende gemotiveerd hebben waarom zij, in afwijking van het eigen provinciebeleid, aan de archeologische verwachtingswaarden geen bescherming tegen bodemkundige bewerkingen noodzakelijk achten. Het is immers duidelijk dat in dit omvangrijke gebied archeologische waarden te verwachten zijn; deze zijn zichtbaar op de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden.
De gemeente had in het bestemmingsplan voor de betreffende gebieden een aanlegvergunning kunnen opnemen voor bodemverstorende activiteiten. En voorafgaande aan eventueel toekomstige planwijzigingen had zij dan een archeologisch onderzoek kunnen voorschrijven. De Gedeputeerde Staten heeft eerdere bedenkingen van RACM op dit punt verworpen. De directeur van de RACM is hiertegen in beroep gegaan om het inmiddels alom aanvaarde beginsel dat in bestemmingsplan ook met archeologische verwachtingen rekening gehouden moet worden, te toetsen. Met de uitspraak van de Raad van State is dit nog eens in positieve zin bevestigd.
Ook in de wet op de archeologische monumentenzorg (Malta), die op 1 september a.s. in werking treedt, is nadrukkelijk bepaald dat gemeenten bij de vaststelling van hun bestemmingsplannen rekening dienen te houden met archeologische waarden en archeologische verwachtingen.
Bij de bekende archeologische waarden heeft de gemeente wel een aanlegvergunningstelsel opgenomen. Alleen waren de gemeente en de Gedeputeerde Staten het niet eens over de diepte van verstoring die mogelijk is zonder vergunning. De Raad van State heeft nu bepaald dat voor verstorende activiteiten vanaf 30 cm een aanlegvergunning vereist is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben de Vries, woordvoerder RACM, tel.
030-6983475, b.de.vries@racm.nl.