Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Persbericht VBC d.d. 23 mei 2007

"ATRAKO"

De Pensioenbeschikking (PB 2002 no 35) schrijft voor dat een MAATSCHAPPELIJK AANVAARDBAAR OUDERDOMSPENSIOEN maximaal 70% van het pensioengevend loon bedraagt en met een percentage van maximaal 2% per jaar wordt opgebouwd met inachtneming van algemeen aanvaarde actuariële grondslagen.
Daarnaast schrijft deze beschikking voor dat de pensioengerechtigde leeftijd van een ouderdomspensioen 60 jaar is.

Toetsing van het recent door het Bestuurscollege bij de Eilandsraad ingediend voorstel tot vaststelling van de pensioenregeling Eilandsraadsleden Curaçao aan deze pensioenbeschikking levert het volgend beeld op:

* Opbouw van het pensioen van een Eilandsraadlid bedraagt 7,5% per jaar. De opbouwperiode bedraagt maximaal 12 jaar hetgeen impliceert dat de pensioenuitkering uitkomt op 90%.
* Het voorstel maakt geen melding wanneer (op welke leeftijd) het pensioen ingaat.

* Het voorstel omvat een terugwerkende kracht regeling tot en met 1 juli 2000

Op grond van deze feiten kan slechts één conclusie worden getrokken: de thans voorgestelde pensioenregeling Eilandsraadsleden is MAATSCHAPPELIJK ONAANVAARDBAAR omdat deze niet voldoet aan de bepalingen welke de pensioenbeschikking dwingend (voor anderen) voorschrijft. Er is geen enkele reden waarom een Eilandsraadlid recht zouden hebben op een zoveel gunstigere pensioenregeling dan een normale hardwerkende burger. Hier is sprake van ongelijke behandeling van burgers in hetzelfde land nog wel,of te wel pure discriminatie.

Er kunnen nog tal van andere redenen worden opgesomd waarom het voorstel maatschappelijk onacceptabel is. Ondermeer:
* Het voorstel is gepresenteerd zonder een deugdelijke financiële onderbouwing. Er wordt met geen woord gerept hoeveel de regeling de samenleving gaat kosten. Het moge duidelijk zijn dat het hier om tientallen miljoenen Na f's gaat. Het volstrekt negeren van de financiële gevolgen terwijl bekend is dat de financiële situatie van Curaçao uiterst precair is, kan niet anders betiteld worden als onbehoorlijk, willekeurig en ondeugdelijk bestuur.
* Idem t.a.v. het bewust niet vermelden wanneer het pensioen ingaat. Hoe eerder dit plaats vindt des te hoger de financieringslasten zullen uitvallen.

* Gemeenschapsgelden zijn niet bedoeld ter zelfverrijking van Eilandsraadleden.

* De regeling is fiscaal bovenmatig en niet marktconform.
* De eigen bijdrage staat niet in verhouding tot hetgeen aan pensioen wordt opgestreken.

* Impliceert invoering van deze regeling dat de maandelijkse pensioenuitkering van een eilandsraadlid meer gaat bedragen dan het huidige maandsalaris (90% van Na f 10.914) of betreft het hier een stilzwijgend optrekken van het salaris naar het niveau van Na f 10.914,- per maand?

Accordering en goedkeuring van dit schaamteloze voorstel zou neerkomen op de zoveelste "ATRAKO" op het welzijn van de samenleving en de portemonnee van de hardwerkende en belastingbetalende burger.

Op het nieuw geformeerde Bestuurscollege en de Eilandsraad, die verbetering van het welzijn van de samenleving centraal heeft gesteld, wordt een dringend beroep gedaan om dit voorstel terug naar de tekentafel te verwijzen.
Leden van de Eilandsraad hebben recht op een pensioenregeling, doch deze dient in lijn te zijn met hetgeen maatschappelijk aanvaardbaar is.

Voor de goede orde herhaalt de VBC haar standpunt dat ook de huidige pensioenregeling van onze politieke gezagdragers (Ministers, Statenleden, Gedeputeerden PB 2006 no 31) aangepast moet worden aan hetgeen de pensioenbeschikking voorschrijft daar deze regeling nog immer bovenmatig en nog steeds niet marktconform is.

Voorgesteld wordt om bij het inwerking treden van de Staatsregeling van het nieuwe Curaçao dit vraagstuk eens en voor altijd goed en correct te regelen. Een pensioenregeling van een ieder dient te voldoen aan het criterium: maatschappelijk aanvaardbaar zoals gedefinieerd in de pensioenbeschikking.
Daarnaast is het van groot (financieel en bestuurlijk) belang om het aantal parlementariërs van het nieuwe Curaçao te limiteren tot b.v. maximaal 15 en niet 35 zoals de vurige wens is van een groot aantal politici.

Curaçao, 23 mei 2007
Bestuur VBC