Gemeente Den Haag

Voor de bewoners van de woonwagenlocatie Escamplaan heeft de gemeente een Sociaal Plan opgesteld. Hiermee wil de gemeente de verhuizing van de bewoners naar een andere standplaats of een woning op gepaste wijze laten verlopen. De bewoners krijgen een redelijke vergoeding en hebben voorrang bij een andere standplaats of een woning elders in de stad. Dit is ook gebruikelijk bij de herstructurering van andere woonwijken.

Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): In dit Sociaal Plan geven we aan hoe de herhuisvesting van de bewoners plaatsvindt en welke vergoedingen ze krijgen. Daarmee geven we duidelijkheid aan de bewoners en komen we hen tegemoet in de kosten van de verhuizing.
De gemeente heeft met het bestuur van de bewonersvereniging het plan besproken. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft het Sociaal Plan vastgesteld. De verwachting is dat de gemeenteraad voor de zomer het Sociaal Plan behandelt en het plan 1 september 2007 van kracht wordt.

Bewoners die naar een andere standplaats gaan, krijgen hun verhuiskosten vergoed en een tegemoetkoming in de verplaatsingskosten van de woonwagen. Voor de huidige 59 bewoonde standplaatsen aan de Escamplaan zijn op dit moment 25 vervangende standplaatsen elders in de stad beschikbaar.
Bij verhuizing naar een woning ontvangt de bewoner een verhuiskostenvergoeding, plus na verkoop de opbrengst van de woonwagen en een vergoeding voor het verlaten van het wonen in een woonwagen. In het Sociaal Plan is ook opgenomen dat wanneer men naar een woning gaat, gedurende vijf jaar een voorrangspositie behouden blijft voor een vervangende standplaats. Zo houdt de bewoner de kans om later alsnog voor een vervangende standplaats in de gemeente Den Haag in aanmerking te komen.

De gemeenteraad stemde eerder in met het Plan van Aanpak voor de woonwagenlocatie Escamplaan. Het Sociaal Plan is hierin een vervolgstap. Naar verwachting zal de woonwagenlocatie Escamplaan na 1 september als actiegebied worden aangewezen en kunnen bewoners een voorrangsverklaring aanvragen voor een reguliere sociale huurwoning.