Gemeente Den Haag

De milieu-inspecteurs van de gemeente Den Haag nemen tijdens hun controles vanaf volgende week een demonstratieset spaarlampen mee. De gecontroleerde bedrijven kunnen zo direct zien welke mogelijkheden er zijn om met spaarlampen flink te besparen op hun energierekening. Energieverbruik is één van de punten waarop de inspecteurs letten tijdens de milieucontroles. De gemeente vindt het belangrijk om energiebesparing te stimuleren, om zo de CO2-uitstoot in Den Haag te verminderen. Daarom zal binnenkort ook informatie over spaarlampen te vinden zijn op stadsboerderijen en stadsdeelkantoren.

Controles
De milieu-inspecteurs van de gemeente controleren bij zo'n 2000 bedrijven per jaar of zij de wettelijke milieuregels naleven. Zij letten bijvoorbeeld op veiligheidsaspecten als opslag en afvoer van gevaarlijke stoffen. Maar ook energieverbruik is onderdeel van de controles. Wanneer bedrijven veel energie verbruiken, moeten zij een energiebesparingsonderzoek laten uitvoeren. Op basis daarvan bepaalt de gemeente welke maatregelen nodig zijn. Gebruik maken van spaarlampen kan daar onderdeel van zijn. Maar ook bedrijven die niet zo veel energie gebruiken kunnen bij de milieu-inspecteurs terecht voor informatie over onder andere spaarlampen. De nieuwe demonstratieset laat het effect van verschillende soorten lampen zien en geeft informatie over de kostenbesparing.

Stimuleren
De gemeente wil het gebruik van spaarlampen niet alleen bij bedrijven stimuleren, maar ook bij inwoners. Daarom wordt een meer uitgebreide demonstratieset ingezet op stadsboerderijen, stadsdeelkantoren en in het Milieu Informatie Centrum van de gemeente.

Het stimuleren van energiebesparing maakt onderdeel uit van het Haagse klimaatbeleid. De gemeente heeft als doel om in 2010 zelf een CO2-neutrale organisatie te zijn. Dit wil ze realiseren door zo weinig mogelijk energie te gebruiken, zoveel mogelijk energie zelf met duurzame bronnen op te wekken en de resterende uitstoot van CO2 te compenseren. In 2050 wil Den Haag een CO2-neutrale stad zijn die niet meer bijdraagt aan het verder opwarmen van de aarde.

Zie ook: www.denhaag.nl/klimaat