Gemeente Zandvoort


GroenLinks: 'Koppel discussie over invoeren van opensourcetoepassingen los van vraag over manifest Open Overheden'

(25 mei 2007)

In een brief aan het college van Burgemeester en Wethouders roept GroenLinks op tot een nadere oriëntatie op wat opensourcetoepassingen heten. Buitengewoon raadscommissielid Cees de Koster is hierin buitengewoon geïnteresseerd.

Hieronder volgt de brief.

Geacht College.

Met dank voor uw zeer vertraagd antwoord, de brief is gedateerd op 18 januari 2007, en heeft mij en andere bezoekers van onze gemeentelijke website pas eind april 2007 bereikt. (Klik hier als u de collegebrief wil lezen waarnaar verwezen wordt - noot red.)

De tijd die u genomen heeft om dit antwoord te creëren heeft niet geleid tot zorgvuldigheid en daarom vraag ik uw aandacht voor het navolgende:


1. Het manifest is niet een manifest Open Source Software maar een manifest van de Open Overheden, weliswaar wordt dit manifest ondersteund door het programma OSOSS maar het is een initiatief van elf grote gemeenten.


2. In uw antwoord valt het op dat er sprake zou zijn van 'eisen' en 'beperkingen'. Dit verbaast mij ten zeerste omdat het Manifest uitdrukkelijk spreekt van "De 'open' overheidsorganisaties vragen hun leveranciers", 'vragen' dus niet 'eisen'. Het is daarbij niet bindend maar geeft een gewenste richting aan.


3. In uw antwoord gaat u geheel in over open source software; het Manifest gaat helemaal niet over open source software! Het manifest gaat over Leveranciersonafhankelijkheid, Transparantie, Controleerbaarheid en Beheersbaarheid, Interoperabilliteit en Digitale duurzaamheid.


4. Het is opvallend dat juist veel kleine gemeenten (inmiddels al vijftig) voor het Manifest kiezen en, naarmate er meer ondertekenaars zijn, des te meer neemt het Manifest voor de gemeenten in waarde toe. Grote gemeenten hebben van zichzelf al voldoende marktmacht.

Het lijkt mij daarom ook verstandig de discussie over het invoeren van open source toepassingen los te koppelen van de vraag over het manifest. OSOSS is, indien gewenst, graag bereid om ons (de raads-, commissieleden en organisatie) een korte introductie over het overheidsbeleid rondom open source software te geven met aanvullend een discussieronde over het onderwerp.

Ik wil hierbij voorstellen van bovengenoemd aanbod gebruik te maken en wil hiermede tevens de griffie verzoeken dit te realiseren. (ik heb een prettig contact gehad met de heer Broekema- OSOSS/ICTU. telefoon 070 8887825) Voorts neem ik de vrijheid u te attenderen op de mediaPaza bijeenkomst in Haarlem voor gemeenten.

In afwachting van een spoedige reactie,

Met vriendelijke groet,

Cees de Koster
Buitengewoon raadscommissielid.