Gemeente Zandvoort


Wmo centraal in Zandvoorts politieke debat

(25 mei 2007)

De Zandvoortse politiek spreekt binnenkort over de manier waarop de gemeente de Wet Maatschappelijke Ondersteuning verder vorm gaat geven. Het onderwerp komt uitvoerig aan de orde tijdens de integrale vergadering van de commissie Projecten en Thema's van 6 juni. Daarmee komt dit onderwerp centraal te staan in het politieke debat. Logisch ook: het gaat om het opstellen van belangrijk beleid dat op vele aspecten van het gemeentewerk effect zal hebben.

Discussie en input
Er zal eerst in de commissievergadering een presentatie gehouden worden over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Daarna kunnen de commissieleden over het onderwerp discussiëren. De commissie zal gevraagd worden aan te geven welke onderwerpen zij van belang acht voor het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2008 - 2010. Deze politieke consultatieronde is belangrijk en levert de stellers van het beleidsstuk input.

Acties
Het opstellen van dit plan is één van de vele activiteiten die de gemeente georganiseerd heeft in het kader van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning - direct na de zomer van 2006. Toen bleek de toegevoegde waarde van het opgerichte Loket Zandvoort. Hier konden vele Wmo-vragen van bewoners afgehandeld worden, het organiseren van de huishoudelijke hulp verzorgd worden en ook indicatiestellingen. De overstap van de oude manier van zorg organiseren naar de nieuwe manier van zorg organiseren was zeer intensief en verliep probleemloos.

Beleid
Nu al deze acties uitgevoerd zijn, is het tijd om aandacht te besteden aan de beleidsmatige kant. Ton van Heemst, woordvoerder van de gemeente: 'De Wet Maatschappelijke Ondersteuning is voor alle partijen een prachtkans om het welzijnsbeleid nog eens goed te bekijken én verbindingen te leggen met het beleid op andere terreinen zoals leefbaarheid, ruimtelijke ordening, veiligheid, groen en handhaving. Het gaat tenslotte om integraal beleid en om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen'.

Werkdocument
Het werkdocument "De Wmo: voor wie?" maakt heel inzichtelijk hoe breed de Wmo wel niet is. Op welke terreinen de gemeente een uitvoerende en coördinerende taak heeft. Ook u kunt dit werkdocument raadplegen. Ga op deze website naar Bestuur/Raadscommissies/Vergaderstukken/Commissie Projecten en Thema's (06 juni 2007). Klik dit aan. Scroll naar beneden. Onder de agenda vindt u alle relevante stukken.

Meer weten?
In de projectmap op deze website vindt u overigens nog meer informatie. De map vindt u onder Actueel/Plannen en Projecten/Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Lees ook het eerder gepubliceerde webartikel: 'Participatie voorkomt papieren tijger bij opstellen Wmo-beleid'