Nederland verhoogt steun aan Burundi

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft tijdens de donorconferentie in Burundi de Nederlandse steun aan Burundi verhoogd. Nederland steunt het land de komende drie jaar met 22 miljoen euro per jaar.

Burundi is de laatste jaren opgekrabbeld uit een dertienjarige burgeroorlog, waarbij naar schatting 400.000 slachtoffers zijn gevallen. Vanwege het grote belang dat minister Koenders hecht aan de ondersteuning van fragiele staten was Nederland gevraagd samen met Noorwegen co-voorzitter te zijn van de donorconferentie.

De Nederlandse hulp zal voornamelijk ingezet worden voor opleidingen om de veiligheidssector te versterken, humanitaire hulp en verbetering van de toegang tot financiële markten, met name microkredieten. Ook draagt Nederland bij aan het nationale plan voor ontwapening van voormalige rebellen. Koenders kondigde aan "bereid te zijn om de begrotingssteun van zeven naar tien miljoen euro per jaar te verhogen, er van uitgaande dat de Burundese regering zich houdt aan haar belofte om een structurele politieke dialoog aan te gaan met de internationale gemeenschap." Om de private sector en investeringen te bevorderen heeft de minister gisteren twee overeenkomsten ondertekend met de Burundese overheid: het programma samenwerking opkomende markten (PSOM) en een overeenkomst voor bescherming van investeringen (IBO).

De minister heeft vandaag zijn bezoek aan Burundi afgesloten. De afgelopen twee dagen heeft hij onder andere gesprekken gevoerd met president Nkurunziza en de ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Financiën en Defensie, met vertegenwoordigers van oppositiepartijen over de politieke situatie in het land en met Nederlandse NGO's werkzaam in Burundi over de uitdagingen die zij ondervinden in de uitvoering van hun programma's en projecten. Ook heeft Koenders uitgebreid gesproken met de Burundese pers over persvrijheid en heeft hij met studenten gediscussieerd op de Universiteit van Burundi.

In Gatumba heeft de minister een krans gelegd bij het monument van de slachtoffers van de moordpartij in een vluchtelingenkamp in 2004. Destijds was Koenders als kamerlid vlak na het bloedbad getuige van de massabegrafenis van de honderden slachtoffers.

Koenders zet zijn reis in het Grote Merengebied de komende dagen voort in Rwanda en Uganda.

Noot voor redacties (