Inspectie Verkeer en Waterstaat


25 mei 2007: CCR fase 2 motoren verplicht voor nieuwe binnenvaartschepen

Nieuwbouwschepen die een Rijncertificaat aanvragen moeten vanaf 1 juli 2007 motoren plaatsen die voldoen aan milieuvriendelijker eisen CCR fase 2. Deze datum werd in 2003 vastgesteld door de rijnvaartcommissarissen van de lidstaten en het bedrijfsleven in de Centrale Commissie Rijnvaart.

Tot 1 juli mogen er nog motoren uit de CCR fase 1 worden ingebouwd. De Inspectie Verkeer en Waterstaat geeft daarbij aan dat inbouwverklaringen worden geaccepteerd die voor die datum zijn afgegeven door erkende technische diensten. In Nederland zal een inbouwverklaring voor een CCR fase 1 motor worden afgegeven indien de motor vast in het schip is geplaatst en het aansluitende leidingwerk kan worden beoordeeld. Als het schip is afgebouwd vindt er nog een eindinspectie plaats waarbij de meetgegevens van de luchtdruk bij de in- en uitlaat van de motor wordt vastgesteld bij een volledige belasting.

Na 1 juli zal de inspectie handhaven op de aanwezigheid van de fase 2 motoren wanneer er nieuwe motoren geplaatst worden en nieuwe schepen uitsluitend certificeren wanneer de schonere CCR fase 2 motoren geplaatst zijn.

25-5-2007 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement