Hulpverleningsdienst Groningen


risico's in leefomgeving

Groningers goed bewust van risico's in leefomgeving
Gepubliceerd: 25 mei 2007, 13:49
Inwoners uit de provincie Groningen zijn zich goed bewust van risicos in hun (leef)omgeving. Dat is gebleken uit een steekproef veiligheid die TNS Nipo in maart onder ruim 700 inwoners heeft gedaan in opdracht van gemeenten uit de provincie Groningen. De kans op uitval van nutsvoorzieningen zoals gas en elektriciteit vinden ze het hoogst. Verder achten Groningers de kans dat zij slachtoffer worden van een ramp niet groot, maar beducht is men wel voor ongevallen met gevaarlijke stoffen, een epidemie/ziektegolf of een grote brand in de woonwijk of woning.

De kans op een ramp is dan misschien niet groot, de gevolgen kunnen enorm zijn. Daarom hebben de gemeenten uit de provincie Groningen afgesproken om meer werk te maken van het informeren van inwoners over risicos in de woon- en leefomgeving, concrete handelingsperspectieven te geven mocht het toch misgaan en risicobewuster te maken. De regio Groningen sluit daarbij aan bij de landelijke rampencampagne Denk Vooruit (www.crisis.nl) die in 2006 gestart is. Om herkenbaar te communiceren is het nodig om te weten wat de beleving is van inwoners. Daarom is besloten dit onderzoek te doen.

Eerst risicos persoonlijke levenssfeer
Inwoners denken bij risicos spontaan aan calamiteiten in de persoonlijke levenssfeer. Inbraak, persoonlijke ongelukken en verkeersongevallen zijn daarvan voorbeelden die hoog eindigen. Als aan de respondenten de keuze wordt voorgelegd op het gebied van collectieve risicos antwoordt maar liefst 39% van de respondenten de kans op uitval van gas en elektriciteit, daarna volgen de risicos op overstroming (33%), grote brand (32%) en extreme weersomstandigheden (30%). Ook de kans op aardbevingen ziet men als zeer realistisch. Opvallend is dat de ondervraagden aanvankelijk niet direct aan collectieve risicos als uitval nutsvoorzieningen en extreme weersomstandigheden denken. Maar als zij hiermee geconfronteerd worden ervaren ze dit wel degelijk als een serieus risico. Over het algemeen zijn Groningers niet bang, maar men vreest toch wel calamiteiten als ongevallen met gevaarlijke stoffen (35%), grote brand (32%) en een epidemie/ziektegolf (31%).
Regionaal gezien verwacht men in de regio rondom Appingedam en Delfzijl eerder een overstroming en een ongeval met gevaarlijke stoffen. Ook in Noord-Groningen acht men de kans op een overstroming groter. Rondom Slochteren scoort de kans een aardbeving hoger.

Sirene
De meeste Groningers weten wanneer de maandelijkse sirene getest wordt en wat daadwerkelijk te doen als de sirene op een ander moment gaat: radio/tv aanzetten (93%), ramen en deuren sluiten (85%) en naar binnen gaan (34%). 82% Weet dat men de radio of tv moet inschakelen op de regionale rampenzender RTV Noord. Maar als er gevraagd wordt wat men doet als er een ramp gebeurt, komt er ook ander gedrag om de hoek kijken, zoals hulpverlenen (20%), politie/brandweer bellen (18%) of bellen met vrienden of bekenden of dezen in veiligheid zijn (14%). Geconstateerd kan worden dat het gedrag verschilt als de sirene gaat en als er daadwerkelijk een ramp gebeurt.

Verdere opvallende uitkomsten

-Inwoners vinden het belangrijk om voorbereid te zijn en willen graag op de hoogte gebracht -worden van risicos en wat ze moeten doen áls er iets gebeurt;

-Inwoners vinden dat de overheid in grote mate verantwoordelijk is om risicos te beperken;

-De bekendheid van www.risicokaart.nl is niet erg groot. 24% Van de respondenten kent het bestaan van de risicokaart;
-Respondenten zien chemische bedrijven als grootste veroorzaker van risicos;

-Inwoners zien internet als belangrijke informatiebron vooraf, tijdens en na een ramp.