Technologie Stichting STW

Call for Preproposals on Thin Film Nanomanufacturing, positioning atoms for application; STW-programma beoogt vergroten duurzaamheid

vrijdag 25 mei 2007

Technologiestichting STW ondersteunt technisch-wetenschappelijk onderzoek en stimuleert de toepassing van de resultaten. Deels gebeurt dat door het financieren van projecten via het Open TechnologieProgramma (OTP); voor een ander deel via Perspectief, programmaâs van STW. Binnen Perspectief heeft STW het voornemen de Call for Pre-proposals on âThin Film Nanomanufacturing, positioning atoms for applicationâ (TFN) te openen. Deze oproep voor het indienen van pre-proposals opent op 25 mei 2007 en loopt tot en met 29 juni 2007 om 12.00 uur âs middags.

Er zijn verschillende technologieën waarvan de toepasbaarheid verbeterd zou kunnen worden, als de industrie beter in staat zou zijn zeer dunne lagen aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de beschermlaag van zonnecellen: als die kan worden aangepast, verbetert zowel hun rendement (door minder reflectie) als hun levensduur (door betere bescherming).

Het programma TFN beoogt de kennis op het gebied van aanbrengen van zeer dunne lagen te verbeteren en de toepassing te bevorderen. De vindingen rond thin film manufacturing kunnen vervolgens worden toegepast in een scala van processen, onder meer in de halfgeleide-industrie, bij nanotech noÂlogie, fotovoltaica, plastic electronica, schermÂtechnologie, microsystemen, gegevensopslag, optische coatings, fluidics, energy scavenging and storage, tribologie, decoratieve en beschermende coatings.

De procedure Als eerste stap in deze ronde kunnen pre-proposals worden ingediend. Het gaat om projectbeschrijvingen van maximaal 3 A4, waarvan twee A4 het wetenschappelijke deel, één A4 de beoogde utilisatie(kansen) beschrijft. Daarbij moeten namen van mogelijk geïnteresseerde bedrijven worden genoemd. De bedrijven hoeven nog geen steunbrieven te schrijven. Na de beoordeling van de pre-proposals ontvangen de geselecteerde indieners de richtlijnen voor hun full- proposal.

Al veel belangstelling van de industrie Het aanbrengen van zeer dunne lagen zal vooral gebeuren door depositieproducenten. Bedrijven als ASM, Hauzer, OTB, AST, Oxford Instruments spelen daarom een centrale rol in dit programma. Al meer dan 30 bedrijven hebben bij STW bijgedragen aan onderzoeksprojecten op dit gebied, en het is de verÂwachÂting dat ze ook in dit programma zullen deelÂnemen. Van deze ruim 30 bedrijven is het MKB met 15 bedrijven goed vertegenwoordigd.

TFN biedt Perspectief TFN maakt deel uit van Perspectief, programmaâs van STW die versnelling kunnen geven aan veelbelovende onderzoeks- en toepassingsgebieden en zo kunnen leiden tot innovatie. Daarnaast voert STW het Open Technologieprogramma (OTP), waarin onderzoekers in de technische wetenschappen thematisch vrij hun ideeën kunnen uitwerken.

Dr.ir. Anton Franken, directeur van STW: âOnze programmaâs zijn anders dan andere. Ze kenmerken zich door een bottom-up aanpak, gericht op nieuwe oplossingen voor innovatieknelpunten. Daarnaast zijn ze multidisciplinair en worden ze samen met private partijen ontwikkeld, gefinancierd en beheerd. Het is ook de bedoeling dat ze actief inzetten op valorisatie en (startend) ondernemerschap. Met de programmaâs vervult STW haar radarfunctie. Ontwikkelingen die voortkomen uit het Open TechnologieProgramma worden hiermee versterkt.â

Over STW Technologiestichting STW financiert met een jaarlijks budget van ongeveer 48 miljoen euro hoogwaardig technisch-wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en onderzoeksinstituten en bevordert de toepassing van de onderzoeksresultaten door industrieën en instellingen. STW omvat het gebied Technische Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het budget van STW is voor zestig procent afkomstig van NWO en voor veertig procent van het ministerie van Economische Zaken.

STW ontwikkelt sinds 2006 in samenspraak met gebruikers en onderzoekers Perspectief, vraaggestuurde programmaâs gericht op wetenschappelijke excellentie en innovatiebevordering in specifieke segmenten van de industrie. âPerspectiefâ is ontleend aan De Deursichtighe, het werk rond perspectiefwerking van Simon Stevin, een veelzijdig wetenschapper die toepassing centraal stelde.

Meer informatie: * STW dr.ir. Gertjan Bögels tel. 030 6001 301 e-mail: g.bogels@stw.nl * TU/e prof.dr.ir. Richard van de Sanden tel. 040-2474 880 e-mail m.c.m.v.d.sanden@tue.nl

Zie ook http://www.stw.nl/programmas/tfn