Gemeente Binnenmaas

Kadernota 2008

De Kadernota 2008 geeft een eerste financiële doorkijk voor de jaren 2008 t/m 2011. In de Kadernota wordt doorgerekend wat het te verwachten financieel beeld is indien het beleid uit de begroting 2007 wordt voortgezet, wat het effect is van de wensen om een aantal nieuwe zaken op te pakken en dit of allemaal kan worden betaald. Bij de wensen voor het nieuw beleid zijn ook betrokken de wensen uit het collegeprogramma.

Als alle wensen worden uitgevoerd is er niet genoeg geld. Ieder jaar is er tekort van 750.000 tot 850.000,- Daarom zijn er keuzes gemaakt. Een aantal wensen wordt niet gerealiseerd. Zo gaat het invoeren van schoolzwemmen voor een aantal groepen in het basisonderwijs niet door, wordt de voorgestelde uitbreiding van de WMO-formatie voor meer huisbezoeken gekoppeld aan een onderzoek naar het functioneren van de huidige opzet van de WMO-loketten en worden verkeerscirculatieplannen (herinrichting van straten en de aanleg van verkeersremmende maatregelen) niet uitgevoerd.

Ook is er gekeken naar de personeelsformatie en wordt voorgesteld om de functie van controller niet meer in te vullen. De ambities op het gebied van Planning en Control worden bijgesteld.

Tenslotte wordt voorgesteld om de OZB-tarieven in 2008 en 2009 steeds met 5% extra te verhogen. Extra verhogen wil zeggen dat deze 2 x 5% bovenop de jaarlijkse aanpassing van de tarieven aan de inflatie komt. De totale verhoging komt daarmee per jaar uit op 7,75% per jaar voor 2008 en 2009. Vanaf 2010 wordt de tarieven alleen aan de inflatie aangepast.

De voorstellen van het college worden op 7 juni door de commissie Algemeen bestuur en Middelen en op 21 juni door de gemeenteraad besproken.

Kadernota 2008 download