PvdA Rotterdam


Nieuwe toekomst Lantaren/Venster op de Wilhelminapier

Vr 25 Mei 2007
Nieuwe toekomst Lantaren/Venster op de Wilhelminapier

Gisteren sprak de raad zich uit over de verhuizing van Lantaren/Venster naar de Wilhelminapier. Het is nu zeker dat de verhuizing doorgaat. Een nieuw te bouwen Arthouse zal onderdak geven aan het podium en filmtheater. De Raad heeft besloten tot aankoop van dit pand over te gaan.

Hoewel de verhuizing voor de getrouwe bezoekers van Lantaren/Venster een onwelkome stap is, is deze stap wel onvermijdelijk. Het vertrouwde pand op de Gouvernestraat, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De filmdistributeurs laten het in toenemende mate afweten en het publiek weet Lantaren/Venster steeds minder goed te vinden. In het Arthouse op de Wilhelminapier zal Lantaren/Venster een geschikt onderkomen vinden. Gezien de positieve ontwikkelingen op de Kop van Zuid, zoals de komst van Las Palmas, zal zij hier ook goed tot haar recht kunnen komen en verder kunnen doorgroeien. De PvdA ziet een verhuizing niet alleen als een noodzakelijke stap, maar ook als een veelbelovende kans voor Lantaren/Venster en de culturele sector.

Toekomstige functie pand Gouvernestraat
Wel maakte de PvdA zich hard voor het behoud van de culturele functie van het pand en het culturele aanbod in het centrum. Jacqueline de Jong, woordvoerder Kunst en Cultuur: "Iedereen is verknocht aan het pand. Ook vervult Lantaren/Venster een belangrijke functie voor de buurt en is zij voor het stadscentrum een belangrijke culturele ontmoetingsplaats. Dit speciale karakter van het pand moet behouden blijven en we moeten de ontwikkelingen in het stadscentrum goed in de gaten houden. Het zou goed zijn om de waarde van het pand vanuit de relatie tot de omgeving, de nabijheid van de Binnenweg, Rotown en Nighttown, te bezien. Deze omgeving zou zich bijvoorbeeld goed lenen als clustergebied van instellingen met soortgelijk cultureel vertier." De wethouder heeft toegezegd te bevorderen dat het pand op de huidige locatie een culturele publieke functie blijft vervullen.

Koop Arthouse
Aanvankelijk was de gemeente van plan om de locatie voor vijftien jaar te huren. De wethouder wist de raad echter niet te overtuigen van de voordelen van huren boven kopen. Jacqueline de Jong: "Voor mij is wel duidelijk dat het pand van een culturele instelling beter in handen van de gemeente is dan van een private partij. Mocht het onverhoopt tot een faillissement komen, dan kan de gemeente ervoor zorgen dat de culturele functie van het nieuwe pand behouden blijft." Wethouder Kaya zal teruggaan naar de onderhandelingstafel. Maar dat Lantaren/Venster gaat verhuizen en dat de eerste paal van het Arthouse is geslagen, staat als een paal boven water.