Gedeelde idealen leiden naar een Europese oplossing

25.05.2007 / 17:02 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Eerste kamer

Eerste kamer

'Gedeelde idealen leiden naar een Europese oplossing'

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Yvonne Timmerman-Buck heeft in Bratislava, Slowakije gepleit voor afsluiting van de negatieve Nederlandse periode rondom het referendum over het Europees Constitutioneel Verdrag. Onze blik moet vooruit in plaats van achteruit gericht zijn: de toekomst van Nederland ligt in Europa. Het vraagstuk van een nieuw Europees verdrag is een kwestie die gezamenlijk opgelost moet worden door 27 lidstaten. Alle landen moeten bereid zijn hun posities te heroverwegen - zeker ook Nederland - zodat een compromis gevonden zal worden dat voor een ieder acceptabel is, aldus Timmerman-Buck.

Timmerman-Buck gaf haar speech tijdens de conferentie van alle Parlementsvoorzitters van de EU-lidstaten. Deze jaarlijkse conferentie wordt dit jaar op 25 en 26 mei gehouden in Slowakije. De Voorzitter van de Eerste Kamer stelde voorts dat het tijd is geworden voor de volksvertegenwoordigers niet langer alleen te luisteren naar de burgers, maar juist leiderschap te tonen en verantwoordelijkheden te durven nemen.

In de Eerste Kamer wordt het Europese debat over een nieuw verdrag op de voet gevolgd. Zo is de Eerste Kamer, met een vertegenwoordiging van tien politieke partijen, bijvoorbeeld toch unaniem van mening dat een kleinere Europese Commissie noodzaak is voor een meer slagvaardig Europa, dat de EU moet toetreden tot het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en tenslotte dat de rol van de nationale parlementen in Europa versterkt moet worden. De oplossing voor Europa ligt zeker niet op de weg van een Europa van meer snelheden volgens Timmerman-Buck. In het belang van de burgers, maar ook om invloed uit te kunnen oefenen, moeten we aan boord blijven van de rijdende Europese trein.

De afgelopen vijftig jaar hebben gedeelde idealen de Europese en daarmee Nederlandse geschiedenis gevormd; Deze idealen staven niet alleen de EU, zij zullen ook haar toekomst vorm geven. Timmerman-Buck sloot af met het uitspreken van haar vertrouwen in die toekomst en in de betrokkenheid van Nederland bij de gezamenlijke toekomst.